Categories: PoliticSocialȘtiri

Stanislav Pavlovschi: „Reforma sistemului judecătoresc cu procurori și judecători profund corupți – e o iluzie” EL

Stanislav Pavlovschi: „Pe lângă faptul că am activat, timp de șase ani și jumătate, ca judecător la Curtea Europeană, am lucrat și douăzeci și unu de ani în calitate de procuror, timp de șase ani, lucrez în calitate de avocat. Iată, treizeci și patru de ani de experiență a mea îmi spun că Republica Moldova, independent și de sine stătător, nu va fi în stare să schimbe starea, de fapt, care există la noi în justiția noastră. Starea în justiția moldovenească poate fi numită deplorabilă.”

Europa Liberă: Deschideți paranteza, ce înseamnă „deplorabilă”?

Stanislav Pavlovschi: „Da, deschid paranteza. În primul rând, lipsa totală de profesionalism: procurorii și judecătorii noștri nu cunosc legea. Al doilea lucru, pe care l-aș numi, e nivelul foarte înalt al corupției. Propria mea experiență, am încercat să probez contrariul că, într-adevăr, la noi în țară, fără ca să plătești un singur bănuț, se poate de făcut ceva bun, dacă tu prezinți poziția ta…”

Europa Liberă: „Ceva bun” înseamnă să respecți buchea și spiritul legii?

Stanislav Pavlovschi: „Foarte corect, deci, să obții rezultatul logic care reiese din legislația noastră, a propos, foarte și foarte bună, dar care nu se respectă. Eu niciodată în viață nu puteam să cred că organele judecătorești, la noi în țară, neavând răspuns la argumentele avocatului, în loc să îi dea câștig de cauză, preferă altă cale, calea dosirii documentelor. Mai devreme sau mai târziu,noi vom avea necesitatea să dăm justa apreciere a acestor fapte.

Puțină lume cunoaște că adoptarea unei decizii vădit ilegale la noi în țară este o crimă prevăzută de legislația penală. Și, odată ce faptul coruperii de probat este foarte și foarte dificil, deoarece bineînțeles că corupția este un act clandestin, în care sunt implicate două părți, niciuna dintre aceste două părți nefiind cointeresată în a face public acest act de corupție. Deci e foarte greu de probat, de aceasta nici nu avem noi exemple de mare corupție în instanța de judecată. De ce? De aceea că e foarte greu de probat. Consecințele corupției – care se reflectă prin hotărârile ilegal adoptate de către stimații domni judecători – este foarte și foarte simplu. Cred că autoritățile naționale ale Moldovei, dacă ele sunt sincere în dorința lor de combatere a acestui flagel, trebuie să înceapă cu anchetarea cauzelor de adoptare a deciziilor ilegale de către judecătorii noștri.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeți într-o veritabilă reformă a sistemului judecătoresc?

Stanislav Pavlovschi: „Sincer, aș dori să cred. Începând cu anul 2010-2011-2012, eu am fost nemijlocit implicat în formularea politicilor în domeniul reformării justiției la noi în Moldova, în calitate de expert din partea Uniunii Europene. Noi am făcut raportul de evaluare, noi am identificat cele mai serioase gafe care există la noi în sistemul nostru.”

Europa Liberă: Deci Uniunea Europeană cunoaște de-a fir a păr situația din Republica Moldova la capitolul justiție?

Stanislav Pavlovschi: „Desigur. Desigur. Nu numai că cunoaște, cunoaște în detalii toate problemele cu care se confruntă sistemul nostru judiciar, procurăresc, de urmărire penală. Și ei știu și căile de rezolvare a acestor probleme. Însă Uniunea Europeană nu se amestecă în treburile interne ale unui stat suveran și independent.”

Europa Liberă: Dar, pe calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, ar trebui țara să respecte anumite condiționalități din partea Bruxellesului? 

Stanislav Pavlovschi: „Foarte corect. Domnul Leancă a semnat un acord de finanțare cu Comisia Europeană, 60 de milioane [de euro]. Deci suma aceasta este divizată în câteva tranșe. Prima tranșă deja a venit, acele 15 milioane [de euro] și fiecare transă este condiționată. Guvernul, semnând acest acord de finanțare și acceptând acest suport financiar-bugetar din partea Uniunii Europene, și-a asumat îndeplinirea acestor angajamente și planul de acțiuni adoptate de către Parlamentul Republicii Moldova în formă de lege.”

Europa Liberă: Domnule Pavlovschi, cu acest corp judecătoresc, care există, pot fi implementate reforme, din moment ce există rezistență și pe interior, dumneavoastră ați mai adăugat și lipsa de profesionalism. Mai adăugăm aici și implicarea factorului politic. Cum și în ce condiții totuși ajungem la rezultate plauzibile pentru cetățean, în urma implementării reformei?

Stanislav Pavlovschi: „De spus că odată cu îndeplinirea Strategiei naționale în domeniul reformării sectorului juridic și planului de acțiuni și cu aceasta sistemul nostru va fi reformat sută la sută – nu este corect. Este Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale. Iată la noi articolul 6, care prevede dreptul la un proces judiciar echitabil, totalmente se ignoră de către instanțele judecătorești și procuratură. Deci noi trebuie să ne întoarcem de la bun început: ce este la noi independența judecătorului și procurorului, ce este imparțialitatea judecătorului și procurorului, ce este un proces contradictorial la noi în țară, ce este egalitatea părților, ce este favorizarea unei părți în detrimentul altei părți, ce este prezumția nevinovăției și multe, multe alte elemente care la noi se ignoră totalmente.

Nici în Strategia națională, nici în Planul național de acțiuni nu sunt reflectate. Ele sunt totalmente ignorate. Încălcarea principiului contradictorialității este una dintre cele mai importante probleme pe care noi le avem aici, ca, de pildă, un proces judiciar, procurorul își prezintă argumentele apărătorul își prezintă argumentele. Judecătorul ce urmează să facă? Să evalueze care set al argumentelor este mai convingător și cu care el cade de acord. Ce face la noi domnul judecător? Domnul judecător, văzând că argumentele procurorului nu sunt prea bune și nu sunt suficiente pentru condamnare, începe să înainteze propriul set de argumente, în detrimentul apărării, contrar principiului contradictorialității.”

Europa Liberă: Majorarea salariului pentru magistrați e un colac de salvare pentru buna reformă în justiție?
Stanislav Pavlovschi: „Sunt, într-adevăr, foarte mulți judecători care onest, decent și cu devotament își îndeplinesc obligațiile de serviciu. Și care, într-adevăr, o duc foarte greu. Și pentru acești judecători care, într-adevăr, onest și decent, își îndeplinesc obligațiunile de serviciu, ridicarea salariului este un pas care trebuia să fie făcut 3-4 ani în urmă. Însă pentru acei care s-au obișnuit să trăiască din mita primită, clar că niciodată niciun stat nu va fi în stare să plătească propriilor judecători salariul egal cu mărimea mitei pe care ei o primesc de la corupționeri. Apar probleme de altă natură, de moralitate, de etică profesională, de deontologie profesională. Dar, pe de altă parte, cei decenți și onești nu trebuie să sufere din cauza celor corupți. Eu înțeleg, chiar și ziariștii spun: „Dar ce e salariul pentru cei care au zeci de mii de euro pentru un dosar, ce este un salariu de puțin sub o mie de euro?”. Acesta e un fleac, dar pentru cei decenți și onești va fi un suport foarte și foarte serios. Și, pe lângă aceasta, într-adevăr, înainte de a cere de la judecători respectarea deontologiei, statul trebuie să le creeze lor condițiile minime necesare pentru un trai decent.”
Europa Liberă: Într-o țară bântuită de sărăcie, așa cum este Republica Moldova, de unde au bani cei care mituiesc magistrații?

Stanislav Pavlovschi: „Un coleg de-al meu din Strasbourg, un fost judecător, a venit o dată la mine în ospeție și noi am trecut prin Chișinău. Și el a spus: „Sărmanii moldoveni, nu au suficient loc lângă supermarket-urile lor luxoase pentru parcarea BMW-urilor lor”. Aceasta e unica problemă pe care moldovenii o au, din punctul de vedere al omului care vine din Europa și s-a uitat ce se face la noi, câte BMW-uri, Mercedes-uri avem noi. Eu am trăit la Strasbourg, nu am văzut nici jumătate din ceea ce vedem noi aici, la Chișinău.”

Europa Liberă: De unde bani să mituiești judecătorul? 

Stanislav Pavlovschi: „Aceasta e a doua jumătate a răspunsului meu – de unde sunt banii. Nivelul economiei tenebre la noi în Moldova este extraordinar de mare. Specialiștii spuneau că nivelul economiei tenebre în Moldova depășește 80%. La noi specialistul primește salariul oficial, să spunem, 2000-3000 de lei, pe lângă aceasta, primește salariul în plic care poate fi de 10 ori mai mare. Și, din suma salariilor din plic, se plătește inclusiv această mită. Ca businessmanul să fie în stare să achite mită, el trebuie să aibă suma aceasta de bani cash, el nu poate prin virament să transmită, prin dispoziția de plată 20 000 de euro. Justificarea e care? Achitarea mitei. De la aceasta se începe. Crearea banilor cash în formă neagră, care se folosește pentru achitarea mitelor.

Și încă o problemă arzătoare pentru Moldova – interzicerea achitărilor cash. Toate achitările trebuie să meargă prin virament, prin cartela bancară. În cel mai rău caz, prin cecuri bancare. Dacă noi pretindem a fi o țară civilizată, europeană, care trăiește conform principiilor europene, așa trebuie să fie. Noi așa suntem obișnuiți, că muzicanții primesc mii și mii și mii de euro – nu plătesc niciun bănuț. Cei care vând la piață, stau acolo mii și mii de oameni – nu plătesc niciun bănuț. Și după aceea noi spunem că țara este săracă. Ea, desigur, că are să fie săracă. Dar sunt metodele indirecte de evaluare a veniturilor populației.”

Europa Liberă: Domnule Pavlovschi, să vorbim nițel și despre averile oamenilor legii. Dumneavoastră ați vorbit despre stagiul de muncă, pe care îl aveți. Ați făcut averi comparabile cu ceea ce au colegii dumneavoastră din instanțele de judecată?

Stanislav Pavlovschi: „Știți că nu. Trebuie să recunosc că nu. De spus că eu sunt un om sărac nu va fi corect. Oricum eu am lucrat șase ani și jumătate la Strasbourg, primind salariul între 17 și 18 mii de euro pe lună. Când m-am întors la Chișinău, prima idee a mea a fost să îmi cumpăr și mie o căsuță pe pământ, la bătrânețe să am. Și știți că nu a fost posibil pentru mine, că sumele pe care trebuie să le plătești pentru o casă pe pământ la Chișinău cu mult, cu mult, cu mult depășesc veniturile legale ale unui judecător la Curtea Europeană.”

Europa Liberă: Bine, și colegi de ai dumneavoastră, din sistem, care au aceste castele, până la 500 m.p. suprafață, mașini la modă, au ei mustrări de conștiință pentru că există aceste două lumi paralele: ei și alții?

Stanislav Pavlovschi: „Mustrări? Eu cam mă uit foarte sceptic la aceste lucruri. Știți, poate sunt prea bătrân și prea cinic, din acest punct de vedere, dar eu nu cred în aceste lucruri. Oamenii, care bagă la închisoare oameni nevinovați, știind din start că omul acesta e nevinovat, despre ce fel de mustrări de conștiință putem vorbi noi?! Ei operează cu absolut alte categorii: „Cât tu îmi dai mie? Merită să îmi pun eu în risc libertatea mea pentru suma aceasta? Merită! Atunci eu iau și fac ceea ce tu ceri”. Dacă nu merită, atunci el nu are să facă aceasta.”

Europa Liberă: Anul 2014 este un an electoral. Credeți că reforma va continua în ritmul pe care îl cer și cei de la Uniunea Europeană? Mă refer la reforma în domeniul justiției. 

Stanislav Pavlovschi: „Mie mi s-a creat o impresie că la noi în țară reforma se bazează pe propriul entuziasm al domnului Efrim. Și eu îmi scot pălăria în fața acestui om. Domnul Efrim, fiind ministru, fiind reprezentant al puterii executive, el este foarte și foarte activ în domeniul activității puterii judecătorești, în domeniul autorităților procurărești, activitatea Procuraturii…”

Europa Liberă: Da, dar reforma include mai multe instituții.

Stanislav Pavlovschi: „Ea, într-adevăr, include mai multe instituții, dar noi cu toții ne dăm seama că fără instanța de judecată și fără reformarea Procuraturii, noi nu ne putem mișca, nu putem face nimic.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă reformarea Procuraturii? 

Stanislav Pavlovschi: „Încă o întrebare foarte dureroasă. Procurorii încalcă legea în cel mai flagrant mod. Pot să vă dau zeci de exemple, ca, de pildă, procurorul personal anchetează cazul, după care el personal înaintează învinuirea, personal trimite dosarul în judecată, procuror care are statut de anchetator simplu, procesual, după aceea el se duce în judecată și susține acuzarea de stat în fața instanței, după aceea, el nefiind de acord, depune apelul și participă în examinarea cauzei în instanța de apel. Reforma Procuraturii la noi practic nu se face. Nu se face. La noi toată reforma Procuraturii s-a redus la un singur element: modalitatea de numire sau alegere a procurorului general. Iată cea mai mare problemă cu care se confruntă la noi Procuratura! Toți oamenii, care suferă în urma ilegalităților procurorilor, trebuie să se gândească la aceasta: cum procurorul general să fie ales sau numit… Dar, oameni buni, respectați cele mai elementare principii în activitatea Procuraturii, faceți ca procurorii să studieze legea. Eu nu exclud că ei o cunosc și o încalcă intenționat. Dacă stau lucrurile așa, atunci situația devine încă mai gravă.”

Europa Liberă: În exterior imaginea Moldovei suferă pentru că frânează aceste reforme în domeniul justiției?
Stanislav Pavlovschi: „Știți, deja lumea râde. Deci, când partenerii noștri de dezvoltare se duc la donatorii externi și cer bani, aceștia spun: „Ce, iarăși pentru reforma în Moldova?! Ce, nu au fost de ajuns zeci de milioane pe care noi i-am buhnit acolo? Mai vreți încă 10 milioane? Oh, my God, ce fac ei cu acești bani?!”. Vă închipuiți, 60 de milioane de euro face aproape că 1 miliard de lei, 900 și ceva de milioane de lei numai pentru justiție. Cu această sumă de bani se poate de demolat justiția totalmente și de construit justiția nouă la noi în țară… Iată, veți vedea, eu nu vreau să fiu profetul rău, dar nu prea am speranță, iată, vom ajunge până în anul 2016, și vom avea întâlnirea… ”
Europa Liberă: În 2016, este termenul limită când se termină reforma în justiție. 

Stanislav Pavlovschi: „Corect. Termenul limită este 2016. Vom avea încă o discuție și veți vedea că iarăși o să vorbim despre încălcarea dreptului la un proces echitabil, nerespectarea principiului egalității părților, nerespectarea principiului contradictorialității, pe lângă aceasta, mai este un lucru foarte important, standardul probațiunii. La noi în procedura penală lipsește standardul probațiunii. Cum poate fi măsurată vinovăția, dacă nu există standardul probațiunii? În toată lumea civilizată, standardul probațiunii este dincolo de orice dubiu rezonabil. Este standardul bine cunoscut pentru orice jurist, pentru orice om care pretinde a fi jurist. Am eu o întrevedere cu un domn de la Procuratura Generală, de rang înalt, și spun că: „Domnule procuror, iată, vreți reforma reală?”. Și domnul procuror spune: „Cum ați spus? Care e standardul?”. Și scrie: „Dincolo de…”. Cum? Dincolo de ce? Pentru un procuror este un lucru descalificant. Cum voi măsurați vinovăția, cum decideți dacă probele sunt suficiente sau nu sunt suficiente, pentru punerea sub învinuire sau pentru condamnarea omului? Cum, dacă voi nici nu înțelegeți ce este un standard al probațiunii?! Și, iată, noi vorbim despre reforma la noi în justiție.

Eu cred că noi trebuie să începem de la bun început. Clădirile frumoase, cabinetele luxoase, veceul personal al domnului judecător, într-adevăr, sunt importante, poate și primordiale pentru dânșii, dar noi trebuie să ne gândim puțin și la interesele societății. Pentru mine e puțin relevant unde se duce la veceu domnul judecător, pentru mine e relevant dacă acest domn judecător, după vizitarea veceului, adoptă sau nu adoptă hotărârea, conform standardului probațiunii, bine determinat, dacă domnul judecător aplică sau nu aplică standardele de bază ale unui proces judiciar echitabil, inclusiv principiul contradictorialității procedurilor judecătorești. Aceste lucruri pentru mine sunt primordiale. Și întrebați orice om care este ilegal arestat și care se ține ilegal sub strajă, luni și luni și luni la rând, ce îl deranjează pe dânsul, care anume lucruri…”

Europa Liberă: Rămâneți optimist în ceea ce privește continuarea reformei în justiție?

Stanislav Pavlovschi: „ Optimismul meu se diminuează, cu fiecare zi ce trece. Sunt optimist în toate situațiile, dar aici, văzând cum se ignoră probele și aceasta nu îmi lasă prea mare speranță. Eu aș dori, eu cred foarte mult că donatorii noștri externi, partenerii noștri de dezvoltare, mai devreme ori mai târziu, ei vor face ordine la noi în țară. De spus că omul, care s-a obișnuit să ia mită pentru orice dosar, că această persoană coruptă va face reforma și, a doua zi după aceea, va nimeri la închisoare, își va tăia creanga de sub picioare, eu nu cred în aceasta. Trebuie să ne debarasăm de cei corupți și, după aceea, cu cei care au rămas, cei decenți, să facem reforma. De reformat sistemul judecătoresc cu procurorii și judecătorii profund corupți – aceasta e o iluzie.”

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

7 ore ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

9 ore ago

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

3 zile ago

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

4 zile ago