Categories: PoliticSocialȘtiri

Spectaculos! Moldova a întrecut SUA! Afla la ce capitol

Republica Moldova a întrecut Statele Unite ale Americii la indicele libertății presei. Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere țara noastră se află pe locul 40, iar SUA pe locul 42. Revoluția Republicii Moldova, potrivit raportului, se datorează (că și în cazul Bulgariei) schimbări i guvernării. Media-azi.md scrie că, cercetarea a fost elaborată în baza unei noi metodologii, fapt care explică discrepanța majoră dintre datele pentru acest an comparativ cu cei precedenți, în cazul Republicii Moldova fiind vorba de un avans cu 49 de poziții față de 2021.Cu referire la țara noastră, Indicele arată că mass-media din Republica Moldova este împărțită în tabere proruse și prooccidentale, iar oligarhii și liderii politici influențează puternic politicile editoriale ale redacțiilor. În raport se menționează că presa din Republica Moldova este diversă, „dar extrem de polarizată, ca și țara însăși, care este marcată de instabilitate politică și influența excesivă a oligarhilor”. Drept exemple sunt menționate televiziunile TV6, NTV Moldova și Prime TV, care se află „în mâinile liderilor politici”. „Imperiul mediatic creat de fostul miliardar și președintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, și-a pierdut influența, dar a fost înlocuit rapid de un nou holding conectat cu partidul pro-rus al Socialiștilor”, scrie în raport. Cercetarea mai remarcă faptul că unele instituții media riscă să abordeze probleme ce nu sunt pe placul autorităților, dar multe din ele se limitează la a urma linia politică a partidului căruia sunt afiliate. Totodată, se menționează că precedenta componență ai Consiliului Audiovizualului a oferit mai multe licențe de emisie pentru televiziuni afiliate Partidului Socialiștilor, care „retransmit tot mai multă propagandă produsă în Rusia”. De asemenea, este semnalată problema accesului la informație, deseori restricționat, și cazuri frecvente de chemare în judecată pentru defăimare, în mod neîntemeiat. La capitolul economic este menționată din nou legătura dintre unele companii media cu politicieni și oligarhi care domină piața de publicitate, în detrimentul presei independente, care nu dispun de resurse și se confruntă cu dificultăți financiare. Din acest motiv, multe instituții media caută sprijin la donatori străini.RSF amintește și despre cazurile regulate de intimidare și insultare a jurnaliștilor de către lideri politici și funcționari.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

22 de ore ago

Consumatorii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Moldovagaz solicită ANRE revizuirea tarifului

Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gazele naturale. Furnizorul…

5 zile ago

Ce avere declară pentru 2023 prezentatorul de la adunarea Pobedăi lui Shor

Evenimentul de coalizare a forțelor proruse afiliate lui Ilan Shor, care s-a ținut la Moscova,…

5 zile ago

Curtea Supremă de Justiție a amânat pentru toamnă examinarea recursului în care Genesis International SRL cere 14 milioane de lei de la ÎM SCL Orhei

Admisibilitatea recursului declarat de Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative Orhei contra SRL Genesis Internațional, prin care…

6 zile ago

Tentativă de transportare ilicită a 600 000 hrivne din Federația Rusă în Republica Moldova, contracarată de către vameși

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru…

o săptămână ago