Select your Top Menu from wp menus

Spania a expulzat doi spioni americani care s-au infiltrat în serviciile secrete spaniole

Spania a expulzat recent doi spioni americani care s-au infiltrat în serviciile secrete spaniole prin recrutarea a doi agenți din cadrul Centrului Național de Informații (CNI), potrivit cotidianului El Pais.
Agenții spanioli recrutați de Washington sunt acuzați că au transmis informații confidențiale către Statele Unite și au fost arestați, după cum a relatat luni site-ul de știri El Confidencial. Guvernul spaniol de stânga a confirmat pur și simplu existența acestui caz, fără a oferi detalii.

Marți, într-o conversație informală cu un grup de jurnaliști străini, premierul spaniol, socialistul Pedro Sánchez, a recunoscut că incidentul a provocat tensiuni între Madrid și Washington, dar i-a asigurat că acestea au dispărut, din nou fără a oferi detalii, potrivit AFP.

Potrivit cotidianului El País, „cel puțin doi agenți americani repartizați la ambasada SUA din Madrid, implicați direct în recrutarea de spioni CNI, au fost expulzați discret din Spania”.

Întrebat de AFP, Ministerul spaniol al Afacerilor Externe a declarat că nu are „niciun comentariu” de făcut pe această temă și că nu confirmă sau infirmă informațiile cotidianului.

Ministerul Apărării, de care depinde CNI, nu răspunsese până la prânz la AFP.

Discreția extremă a autorităților, care este obișnuită în cazurile de spionaj, a fost sporită de caracterul inedit și sensibil al acestei afaceri, având în vedere că Statele Unite sunt un aliat apropiat al Spaniei.

Potrivit El País, care citează surse guvernamentale, ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a convocat-o pe ambasadoarea americană, Julissa Reynoso, pentru a cere explicații, iar colegul său de la Afaceri Externe, José Manuel Albares, i-a telefonat diplomatului pentru a exprima neliniștea guvernului spaniol.

Cei doi agenți spanioli ar fi fost arestați în septembrie, după ce CNI a descoperit că aceștia au avut acces la documente confidențiale pentru care nu aveau autorizația necesară.

Nu se știe ce informații au fost transmise serviciilor de informații americane.

Autoritățile americane au refuzat, de asemenea, să facă vreun comentariu.

sursa: hotnews.ro