Select your Top Menu from wp menus

Spălarea de MILIARDE de dolari prin Moldova – în presa britanică

Companii paravan din Marea Britanie sunt în centrul unei anchete privind una dintre cele mai mari operaţiuni de spălare de bani din Europa, care s-ar fi desfăşurat prin intermediul sistemului de justiţie din Republica Moldova şi al unor cetăţeni moldoveni, relatează The Independent în ediţia online.Cel puţin 19 companii din Marea Britanie sunt suspectate de implicare în acest caz, care a vizat spălarea a 20 de miliarde de dolari. Fondurile ar fi provenit de la infractori şi oficiali corupţi din toată lumea, care vor ca banii obţinuţi ilegal să pară „curaţi” şi să îi poată cheltui fără suspiciuni.
O investigaţie realizată de cotidianul The Independent şi de organizaţia neguvernamentală Organised Crime and Corruption Reporting Project a dus la identificarea a zeci de firme în cadrul acestei operaţiuni, care s-ar fi desfăşurat timp de patru ani până a fost anihilată în mai de anchetatorii din Republica Moldova. „Aceşti bani erau trimişi din Rusia, dar companiile din Marea Britanie erau esenţiale pentru tranzitul fondurilor”, a declarat Vasile Sarco, un anchetator moldovean, care a cerut ajutorul autorităţilor britanice.

În acest caz, infractorii au creat companii paravan în Marea Britanie, care au încheiat numeroase tranzacţii între ele. Aceste companii s-au dat în judecată reciproc în Republica Moldova, cerând plata unor datorii de sute de milioane de dolari. Un judecător din R.Moldova, o ţară europeană mică al cărei sistem judiciar nu este considerat atât de robust ca în vestul Europei, decidea apoi în favoarea reclamantului, care primea astfel banii de la o altă firmă paravan, pe baza unui ordin judecătoresc.

Conform lui Vasile Sarco, judecători din Republica Moldova au emis peste 50 de ordine în cadrul acestei operaţiuni, certificând plata unor datorii în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/spalarea-de-miliarde-de-dolari-prin-moldova-in-presa-britanica/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19