Escrocul Paul Petre Ţârdea, inculpat în România, s-a asociat cu familia generalului Igor Bodorin, şeful SPPS-ului moldovenesc, şi vrea să organizeze un joc de tip Bingo la televiziunea publică de la Chişinău.
Afacerişti condamnaţi în România se regrupează peste Prut, scrie publicatia Adevarul. Moldova, republica cu 3,5 milioane de locuitori de după graniţa estică a Uniunii Europene, se confruntă de 20 de ani cu tranziţia greoaie de la sistemul sovietic la cel democratic. Instituţiile anemice ale statului, legislaţia incompletă, corupţia generalizată și sărăcia favorizează grupările criminale într-o ţară care abia acum face paşi timizi spre integrarea în comunitatea europeană.
De fapt, Paul Petre Ţârdea aplică la Chişinău reţeta concursurilor „Euro Tombola” de la Prima TV (caseta 1) şi „Tombola Câştigătorilor” de la TVR 2 (caseta 2) care l-au propulsat în centrul a două scandaluri publice la Bucureşti. Acum, se numeşte „Euro Bingo” şi este un proiect al firmei Galisa-Lux SRL – înfiinţată la Chişinău acum zece luni – în iulie 2011. În această companie, Ţârdea este asociat direct cu familia lui Igor Bodorin, directorul SPPS. Iniţial, pentru ei a lucrat şi Victor Cătan, fost ministru de Interne al Moldovei.
Raisa Lozinschi-Hadei, unul dintre membrii CO Teleradio-Moldova, povesteşte cum reprezentanţii Galisa-Lux au pus problema la întrunirea din septembrie: „Ei au promis sa plătească toate resursele Moldova 1 care vor fi folosite în show. Şi-au asumat cheltuielile pentru tot, ba chiar publicitatea urma să fie încasată de Moldova 1. Făcuseră şi nişte calcule, nu le mai ţin minte acum, dar în faza şedinţei de la CO, firma Galisa-Lux nu avea încă licenţă de la Camera de Licenţiere a Moldovei. Ei vor să facă profit din vânzarea biletelor, a «lozurilor» – aşa cum le-au numit ei. Au prezentat şi un regulament de funcţionare, diferit de ce s-a facut similar aici. Oricum, CO nu era atât de important în etapa aia. Ei făceau un fel de presiune mai ales asupra Camerei de Licenţiere. Chiar au început să promoveze agresiv lansarea showului în presă.”, a povestit Raisa Lozinshi-Hadei.
Într-adevăr, anul trecut, firma Galisa-Lux a susţinut în ziarele din Republica Moldova o amplă campanie publicitară prin care promova jocul „Euro-Bingo”. În acel moment, compania nu avea licenţa luată, dar între timp, procedurile au fost iniţiate. Legislaţia din Moldova prevede că taxa pentru acest tip de joc de noroc este 28% din costul total anunţat al biletelor de loterie.
Raisa Lozinshi-Hadei susţine că ştia cine e Ţârdea: „Eu l-am intrebat pe fiul său despre problemele cu TVR. Ăsta bâlbâia că TVR a iesit mai că în câstig cu el. Cică rămăsese o datorie de numai vreo 9.000 de dolari, dar le-au lăsat decorul”.
„Jumătate din Ministerul de Interne a lucrat pentru mine”
Asocierea dintre Ţârdea şi şeful unui serviciu special al Republicii Moldova e subiect tabu pentru cei implicaţi. Iniţial, Paul Petre Ţârdea n-a vrut să comenteaze nimic. Nici fiul său, Andrei, nu e foarte comunicativ acum, deşi el apare des în presa tabloidă de la Bucureşti: „Nu am nimic de declarat. Este dreptul meu să nu răspund la niciuna dintre întrebările voastre. N-aş vrea să vă irosesc timpul, aşa că vă spun că n-am nimic de spus. Nici eu, nici tatăl meu.”
Ulterior, Ţârdea-tatăl a izbucnit: „Pe mine, nu m-au nenorocit procurorii, poliţiştii sau judecătorii, ci presa! Cum l-am cunoscut eu pe generalul Bodorin? No comment! Vă zic doar că Marian Budăi, cu care eu sunt prieten de peste 20 de ani, m-a adus în Moldova. Da, am băgat bani mulţi în afacerea «Euro Bingo». Nu vă interesează cât. Mulţi bani! E adevarat, pentru mine a lucrat jumătate din Ministerul de Interne moldovenesc, mă refer la ofiţeri ieşiţi la pensie. Acum risc să pierd toţi banii, din cauza licenţei. Mai bine scrieţi despre asta!”, a tunat Petre Paul Ţârdea.
Bodorin: „Soţia mea face afaceri cu cine vrea”
Generalul Igor Bodorin, şeful SPPS din Moldova, tratează pe scurt afacerea care vizează televizunea publică de la Chişinău: „Am auzit că domnul Ţârdea are ceva probleme în România, dar nu ştiu mai multe. Eu am vorbit doar de câteva ori cu el. Soţia mea face afaceri cu cine vrea, dar nu veţi vorbi cu ea pentru că eu nu-s de acord să vă amestecaţi în viaţa noastră privată. Într-adevăr, Victor Pasecinic, administratorul Galisa-Lux, este naşul meu. Eu nu ştiu prea multe despre activităţile economice ale soţiei, dar vă spun doar că firma Galisa-Lux are în pregătire proiectul de «Euro Bingo» cu postul Moldova 1. Acum, rămâne să se aprecieze ei. Cu siguranţă, însă, firma nu a mai organizat o tombolă până acum. Vă spun cu certitudine asta”, susţine Igor Bodorin.
Reţeaua militarizată
Într-o primă etapă, în proiectul „Euro Bingo” a fost implicat şi Victor Catan. General-maior de poliţie, Catan a fost ministrul de Interne al Republicii Moldova în perioadele 1998-2000 şi 2009 -2011. A mai îndeplinit şi funcţiile de viceministru al Justiţiei şi Internelor. Catan este acum ofiţer în rezervă, ceea ce îi permite calitatea de membru în principalul partid de guvernământ din Moldova, condus de premierul Vlad Filat. În 2011, lui Victor Catan, proaspăt eliberat din funcţia de ministru, i s-a propus să lucreze pentru firma Galisa-Lux. A acceptat. După mai puţin de un an, într-o zi de aprilie, Catan povestea reporterilor RISE Project, cu care s-a întâlnit la Chişinău: „Pe mine m-a cooptat un businessman moldovean, Vasile Zetea. El se ocupa iniţial de afacere. Îl ştiam de mai demult. Zetea a lucrat în Guvern, în direcţia de turism. El îl cunoştea, la rândul lui, pe Marian Budăi din România. Acesta a venit la Zetea cu ideea. Oricum, Zetea n-a rămas mult în schemă: el s-a retras din afacere şi le-a predat participaţia în firmă”.
Afacerea loteriei televizate a fost gândită în termeni militari. O spune chiar ministrul Victor Catan, din calitatea lui de «insider»: „Atunci, eram în faza de pregătire: înregistrarea firmei, obţinere de licenţă şi organizarea unei reţele teritoriale pe tot întinsul Republicii Moldova care să vândă bilete «Euro Bingo». Această reţea era constituită din ofiţeri de poliţie în rezervă. Obiectiv vorbind, folosind ofiţerii de poliţie ai o serie de avantaje: sunt disciplinaţi şi se pot organiza bine. Orice ofiţer care activează într-un raion moldovenesc are autoritate mare. Iar la noi, corupţia e şi ea mare. De pildă, un organ de control te poate băga într-o situaţie în care nu poţi activa, iar ei pot asigura acoperirea. Sigur, iniţiatorii ei se găndeau la protecţie, influenţă. Vor să scoată bani mulţi. Numai că Ţârdea are următoarea tactică: zicea să luăm echipamente, recuzită, materiale care să fie plătite ulterior din încasări. Am organizat ştate de plată şi bugetele încă de la început. Văzând că salariile noastre sunt mari pe hârtie, deşi ei nu dau niciun ban – au apărut suspiciunile”, povesteşte Victor Catan.
Bodorin, informat de fostul ministru
Intrigat, Victor Catan a decis să-l verifice poliţieneşte pe românul Ţârdea, chiar la el acasă: „Eu am apelat la colegii din România care m-au informat prompt. Nu mai aveam ce să caut în firma aia, cu escrocii ăştia. Ştiam că Igor Bodorin era în afacere. El însă e general în funcţie, şef SPPS, şi îi este interzis de lege. Acum, fiecare cu mintea lui… Eu, imediat cum am primit informaţiile despre Ţârdea, m-am dus la Bodorin la birou, în audienţă, şi i-am comunicat. Mă rog, noi suntem în relaţii colegiale, soţia lui e în firmă, aşa că era corect să-i spun”, a adăugat Victor Catan.
Ex-ministrul moldovean de Interne nu mai ştie exact ce poliţişti în rezervă mai lucrează acum pentru Ţârdea şi soţia lui Bodorin: „În anturajul lor au rămas doi-trei ofiţeri, din câte ştiu eu. Unul dintre ei chiar are nevoie de bani pentru că soţia lui e bolnavă de cancer. Dar principalii cu care am lucrat eu, Mihai Ciubotari şi Valeriu Oprea, au ieşit şi ei. Vedeţi, însă, unde stă Ţârdea când vine în Moldova: în casa unui colaborator al SPPS, ieşit la pensie”, îşi încheie povestea Victor Catan.
Scandalul „Euro Tombola”
În 2005, Paul Petre Ţârdea a fost implicat în afacerea „Euro Tombola”, în România. Atunci, firma Sorom Tur SRL, care producea jocul de noroc difuzat pe Prima TV, a intrat în incapacitate de plată. Efectul: zeci de concurenţi nu şi-au mai încasat premiile câştigate.
sursa: adevarul.ro
citeste investigatia completa: ŢEAPA BINGO LA EXPORT Soţia şefului serviciului moldovean de pază de stat s-a asociat cu un inculpat din România
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…