Categories: PoliticȘtiri

Sorin Ioniță: Banii de la București ar trebui să vină după ce la Chișinău vor fi schimbați procurorul și guvernatorul

Sorin Ioniță este un cunoscut expert în administrație publică și dezvoltare din România și președinte al think tank-ului Expert Forum. Într-un interviu cu Valentina Ursu, el spune că, pentru a primi ajutorul Bucureștiului, noul guvern moldovean trebuie să discute nu doar cu FMI și donatorii, ci și cu proprii cetățeni aflați în stradă:

Europa Liberă: Să vorbim despre importanța acestei vizite pe care proaspătul premier de la Chișinău, Pavel Filip, a efectuat-o la București. A venit cu mâna întinsă șeful cabinetului de miniștri moldovean?

Sorin Ioniță: „Nu așa se pune problema. Era o temă restantă, aceasta cu împrumutul României, pentru că se discutase mult de ea înainte și chiar președintele Iohannis a spus că reluăm discuțiile, atunci când Moldova va avea un guvern. Moldova are un guvern, tehnic vorbind, stabilitate nu prea este, cum se ceruse, dar e normal să vii să discuți, având în vedere că nu ai foarte multe soluții, ca guvern moldovean. Și România are și ea o datorie să își limpezească poziția: împrumuți, nu împrumuți, ce faci. Deci, cred că ideea a fost corectă și e foarte devreme, nu știm exact ce au discutat ei în detaliu, dar se cam conturează un răspuns din partea României și sperăm ca de această dată în fine să fie cel corect.”

Europa Liberă: Poziția dumneavoastră este ca România să dea acești bani Republicii Moldova pentru că nu ar servi nimănui intrarea Republicii Moldova în totală criză financiară și haos social?

Sorin Ioniță: „Cred că e poziția tuturor oamenilor informați din România care au un minim de informații despre Moldova. Și cred că nimeni nu vrea să vadă destabilizare și haos. Și știm că situația bugetului în Moldova este destul de proastă și cred că nu e altă soluție, decât să se dea, poate nu tot, dar o primă tranșă.”

Europa Liberă: Acest credit trebuie condiționat? Dumneavoastră, altădată, ziceați că trebuie puse niște condiții dure.

Sorin Ioniță: „Aceasta trebuie să fie marea noutate acum. Și sperăm că s-au discutat lucruri de genul acesta pentru că de multe ori nu au fost condiții, iar altădată s-a discutat despre condiții așa generale, la timpul viitor, pe termen lung, că vom face noi nu știu ce investiții pe acolo, iar acelea nu prea s-au materializat, deci, lucrurile acestea au mers foarte încet. Or, acum realitatea de la Chișinău este o criză, sunt oameni în stradă, e o problemă care trebuie rezolvată în termeni de zile, nu de ani și investiții, și nu știu ce. Și există un ultimatum până la urmă, dat de o parte mai radicală a opoziției din stradă, care a pus un ultimatum în termeni de zile, dacă nu mă înșel, chiar mâine.”

Europa Liberă: Așa e.

Sorin Ioniță: „Situația trebuie detensionată. Nimeni nu înțelege de ce guvernul moldovean se poartă cum se poartă, de ce ei nu au făcut un minim de efort, ca să întindă o mână.”

Europa Liberă: Dar ce trebuia să facă guvernarea de la Chișinău, ca să detensioneze situația?

Sorin Ioniță: „Realmente ar trebui să îi forțeze cineva. Iar în momentul de față numai ambasadele occidentale și România ar trebui să facă acest lucru, poate chiar să medieze. Eu aș vedea așa rolul României: de a media între acest guvern și partea mai chibzuită a străzii și a pieței, pentru ca să pornească discuția pe o serie de probleme și pe reforme foarte rapide care trebuiau făcute cu ani în urmă. Despre aceasta ar trebui să discute acum. Iar guvernul ar trebui să se așeze realmente la masă la nivel înalt, trebuie să vină primul ministru și miniștrii de resort, să cheme oameni, lideri ai străzii și ai societății civile, lideri credibili, și care există de ani de zile, care se știe că sunt oameni onești și care se știe că nu au o agendă ascunsă și nu au o agendă politică pe termen scurt și cu ei să discute. Ce anume să discute? Sunt niște puncte foarte clare, în suspensie, și chiar sunt probleme care se pot rezolva repede. Nu trebuie să aștepți luni de zile. Dar guvernul trebuie să dea această dovadă de bunăvoință și de transparență, și de onestitate, fără ipocrizie. Vii, discuți, și ce agreezi, pui în practică, și într-o săptămână vii cu rezultate.”

Europa Liberă: Dar spuneți trei-patru probleme pe care trebuie să le agreeze guvernarea, ca să împace și strada, și partidele din Parlament care au creat majoritatea confortabilă?

Sorin Ioniță: „Sunt două teme mari: justiția și problema cu sistemul bancar și Banca Națională a Moldovei. Pe justiție, există o lege în Parlament, a Procuraturii, care incorporează niște reforme destul de substanțiale. Acea lege trebuie aprobată, se poate aproba. Au majoritate, nu au nicio problemă, într-o săptămână o pot trece, noua legea a Procuraturii care demontează rămășițele sovietice din Procuratura moldovenească și îi face pe procurori să fie ce trebuie să fie – magistrați într-un stat de drept, fără alte funcții de șantaj și de verificare administrativă. Acestea sunt niște aberații care există de ani de zile. Doi, sistemul CNI-CNA. E clar că nu funcționează, vede toată lumea cu ochiul liber. E clar că a fost construit prost. E clar că trebuie să faci acolo niște reforme. Aici le-am putea da o lună, să zicem. Deși și acolo e destul de limpede. Și dacă vor să legifereze, o pot face repede. Sistemul bancar – trebuie mâine să treacă o lege, ca să limiteze fluxurile de bancă prin firme offshore. Acum, fiindcă toată lumea se vaită în piață de miliardul furat, acum un an și ceva, dar cine îți garantează ție că nu se întâmplă acum? Deci, sunt oameni suficient de duși cu capul în Moldova care acum încearcă să funcționeze în continuare ce a mai rămas în picioare din sistemul bancar, deci, trebuie să închidem aceste portițe, nu s-a făcut nimic pe partea legislativă. Fugim să îi prindem pe aceia din urmă, dar noi nu închidem portițele astăzi. Și aceasta se poate legifera într-o săptămână. Gata cu offshore-urile. Va fi un regim dur, dar trebuie făcut ceva. Și, finalmente, trebuie pusă o conducere credibilă la Banca Națională a Moldovei. Cum faci aceasta?”

Europa Liberă: A promis spicherul că va propune o candidatură pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale.

Sorin Ioniță: „Bine, să o propună, dar e bine să fie un comitet de selecţie, în care să participe experţi străini şi anume oameni din sistemul bancar european, din băncile centrale, oameni chemaţi ca să ajute cu această selecţie. Unul poate fi Isărescu, guvernatorul băncii centrale a României sau, fără el, chemaţi pe cel al Franţei, al Germaniei şi nişte oameni din  Banca Centrală Europeană, pentru credibilitate. Ştiţi cum se face head hunting la marile firme? Faci un comitet de selecţie. Eu sunt convins că oamenii aceştia dacă îi sună domnul premier Filip astăzi vor accepta să dea o mână de ajutor. Şi aşa se selectează noul leadership al Băncii Naţionale a Moldovei, fără numiri directe, pentru că nu sunt credibile, nici guvernul. Aceasta trebuie negociat cu acei lideri din stradă şi ai societăţii civile, aceasta trebuie să deschidă mâine, să deschidă uşa domnul premier Filip şi să-i cheme, să aibă aceste propuneri pe masă: „Hai să vedem cum facem”. Şi atunci cred că multă tensiune din stradă se va disipa, pentru că sunt foarte mulţi oameni care nu vor neapărat o agendă politică, nu vor neapărat alegeri mâine, îşi dau şi ei seama că este complicat, că s-ar putea să nu iasă cum trebuie. Dar o mare parte din enervare la adresa guvernului ar scădea, dacă ar vedea aceşti paşi oneşti făcuţi de guvern. Dacă ei vor continua să stea închişi acolo în citadelă, zăvorâţi, să nu vorbească cu nimeni, să spere că vor putea guverna ţara, cu o tranşă de bani româneşti, să zicem, nu se va întâmpla.”

Europa Liberă: Dar când credeţi că ajung aceste 60 de milioane de euro la Chişinău, pe care le-a promis guvernul de la Bucureşti?

Sorin Ioniță: „Nu ştiu dacă le vor primi. Premierul Cioloş a vorbit de  condiţii, nu a specificat care sunt acelea, dar ce am spus adineauri a preluat şi premierul Cioloş ca principiu şi înţeleg că a spus-o şi preşedintele Iohannis: „Vă dăm bani, dar condiţionalităţi”. Și înţeleg că nu s-au făcut publice precizările, or fi discutat în privat anumite condiţionalităţi, nu le ştim acum la câteva ore după. Propunerile noastre acestea ar fi.”

Europa Liberă: În timp real când ar putea ajunge aceşti bani promişi de către Bucureşti Chişinăului?

Sorin Ioniță: „Aceşti bani nici nu trebuie să ajungă în timp real decât după ce premierul Filip deschide aceste discuţii, cheamă liderii responsabili din stradă la discuţii, lărgeşte cadrul guvernării, semnează un memorandum cu aceşti oameni, face aceste reforme şi despre bani discutăm săptămâna viitoare, după ce trec primele legi, de exemplu noua lege a Procuraturii şi după ce sună prin Europa ca să facă un comitet de selecţie pentru banca centrală. Până atunci nu discutăm de bani. Până atunci discutăm de bani în principiu. Ianuarie mai e un pic, este ok. Pentru luna februarie trebuie să vină nu promisiuni, ci cu lucruri îndeplinite guvernul. Discutăm despre bani, când are ceva îndeplinit.”

Europa Liberă: Întâmplător sau nu că tocmai astăzi la Bucureşti se află fosta şefă de la Educaţie, Maia Sandu, cea care poate fi văzută şi ea în mulţimea celor care protestează. E o coincidenţă a acestei vizite pe care o întreprinde în capitala României şi în acelaşi timp şi premierul Filip?

Sorin Ioniță: „Nu am idee, dar e o idee bună. Dacă a venit aşa, a vorbit destul de bine cu presa română, a fost destul de bine preluată. Și cred că a spus ce trebuie şi cum s-a poziţionat ca unul din potenţialii lideri chibzuiţi şi moderaţi în momentul de faţă. Şi eu cred că Moldova de aşa ceva are nevoie. Are nevoie de cineva care să unească această fractură, să închidă această fractură, care ameninţă deocamdată lumea politică. Dar tare ne temem să nu ajungă şi una cea socială. Pentru că ce se întâmplă? Mâine ticăie ceasul pentru un ultimatum, radicalii din stradă au dat un ultimatum: „Ori plecaţi toţi, vă daţi demisia şi facem alegeri poimâine, ori nu ştiu ce se întâmplă”. Că nu se ştie, nu au spus ce se va întâmpla. Aceasta nu este o poziţie pe care să poţi nici guverna, nici face opoziţie. Trebuie să fie ceva la mijloc şi trebuie să venim cu soluţii realiste. Doamna Maia Sandu s-a poziţionat bine, cred eu, şi la Chişinău şi la Bucureşti. La Chişinău pentru că a mers în stradă, a mers acolo în piaţă, dar nu s-a suit la tribună să cânte în corul partidelor pro-ruseşti. La Bucureşti pentru că a ştiut să spună ce trebuie. Mass-media a avut întâlniri cu oameni importanţi, în fine, şi cu fostul preşedinte Băsescu a avut o întrevedere azi. Deci, probabil încearcă să construiască vizibilitate şi influenţă. Foarte bine face.”

Europa Liberă: Făcând bilanţul acestei vizite pe care premierul Filip a efectuat-o la Bucureşti, putem spune că ea are conţinut, dar trebuie mai mult să se gândească la ce e de făcut cei din Republica Moldova? Aceasta lăsaţi să se înţeleagă?

Sorin Ioniță: „Eu nu ştiu la ce se aşteptau ei, dar cred că a venit cu mesajul care ne aşteptam noi toţi, şi noi în România, şi moldovenii care au cap pe umeri şi ştiu ce se întâmplă. Adică da, va fi un ajutor financiar, dar nu va mai fi ca dăţile trecute, adică întâi trebuie să ne arătaţi că puneţi ceva pe masă şi faceţi aceste reforme rapide, care se pot face într-o săptămână-două şi pe urmă vor veni şi banii. Nu are rost acum să mai vorbim că ce investiţii geniale vom face noi la anul, gazoductul. Toate acestea se vor face într-o etapă pe termen mediu şi lung, că nu se pot face în trei zile. Dar întâi trebuie să arate reformele în justiţie, în stat de drept şi la Banca Naţională. Chestiile acestea nu costă bani, le pot face săptămâna aceasta, astăzi este marţi, au tot timpul să legifereze, dacă se hotărăsc. De aceasta depind banii. Şi, din păcate, banii sunt pentru salarii pe luna februarie şi ar fi bine să se grăbească domnul premier Filip: vorbeşte cu şeful, se gândesc ce au de făcut şi pe urmă se hotărăsc şi trec la treabă.”

Europa Liberă: De ce sistemul este identificat cu numele domnului Plahotniuc?

Sorin Ioniță: „Pentru că aceasta este realitatea în momentul de faţă. Dacă toată lumea sau 90% din oamenii din Moldova spun treaba aceasta, nu ar fi toţi nebuni, înseamnă că chiar aşa este. Şi ştim că aşa este, pentru că e clar că domină Parlamentul, e clar că domină partidele care au format actuala coaliţie, e clar că domină sistemul de justiţie, sistemul de lege şi ordine. Lucrurile acestea se ştiu şi nu de ieri de azi, sunt de câţiva ani, lumea nu are aşa o impresie aiurea, ca să nu mai spun că domină mediul de afaceri, ceea ce este foarte grav. E un fel de stat paralel şi extrage, probabil face profituri pe seama micului mediu de afaceri din Republica Moldova într-un mod catastrofal. Toate aceste lucruri nu se pot remedia mâine şi dacă facem alegeri anticipate mâine, nu cred că chestia aceasta se termină. Pentru că nu ştiu câtă lume îşi pune speranţa că Usatîi şi Dodon vor să ajungă la putere ca să conducă ţara mai bine, transparent.”

 

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago