Din 30 septembrie s-a dat start oficial campaniei electorale pentru alegerile Preşedintelui R. Moldova. Asta înseamnă că aspiranţii la cea mai înaltă funcţie în stat se pot etala în toată splendoarea, încercând să-i convingă pe alegători că sunt cei mai buni.
Din arsenalul electoral utilizabil în această perioadă fac parte şi dezbaterile electorale, în cadrul cărora candidaţii au posibilitatea să strălucească prin răspunsurile pe care le dau la întrebările jurnaliştilor, moderatorilor şi contracandidaţilor săi şi să-şi „bată” oponenţii cu inteligenţa şi competenţa proprii.
Dar, a trecut a treia parte din perioada ăacestei campanii electorale scurte şi observăm că departe nu toţi candidaţii doresc să folosească dezbaterile ca o şansă deosebită de afirmare şi promovare gratuită în faţa unui public mai mult ori mai puţin numeros.
Un sondaj nou, publicat pe site-ul nostru radioorhei.info, îşi propune să afle răspunsul la întrebarea:
De ce unii concurenţi electorali nu doresc să participe la dezbaterile publice?
Şi în acest scop oferim, spre alegere, două variante de răspuns:
pentru că se sfiesc de propria voce nesonoră ori de înfăţişarea nefotogenică
pentru că se tem de întrebări incomode şi de propriile răspunsuri incompetente
Aducem la cunoştinţă şi rezultatele precedentului sondaj, în care vroiam să aflăm ce s-a întâmplat cu verticalitatea, conştiinţa civică şi alte calităţi morale ale orheienilor în cei 25 de ani de independenta ai republicii.
Majoritatea, sau aproape 2/3 din participanţii la sondaj, au răspuns că toate aceste calităţi au degradat ruşinos, de 3 ori mai puţine persoane consideră că aceste calităţi au rămas neschimbate şi doar o mică parte au răspuns că a avut loc o dezvoltare armonioasă.
În cei 25 de ani de IINDEPENDENŢĂ a R.Moldova, conştiinţa civică, verticalitatea şi alte calităţi morale ale ORHEIENILOR:
Au degradat ruşinos (63%, 29 Votes)
Au rămas neschimbate (22%, 10 Votes)
S-au dezvoltat armonios (15%, 7 Votes)
Total Voters: 46