Categories: PoliticȘtiri

Sondaj confidențial: PLDM, PD și PL nu trec pragul electoral

Cele trei partide de la guvernare – PLDM, PD și PL – se află la coada clasamentului ce rezultă dintr-un sondaj de uz intern, realizat de National Democratic Institute (NDI). Aceste trei formațiuni sunt cotate cu doar 2%, 4% și respectiv 5% din opțiunile respondenților, ceea ce însemnă că nici măcar la pragul electoral de 6% nu ar ajunge. De cealaltă parte, Partidul Nostru și Partidul Socialiștilor sunt cotate cu cel mai înalt procentaj: 16% și respectiv 15%.

Sondajul a fost realizat în perioada 11- 30 noiembrie pe un eșantion de 1501 persoane din mai multe regiuni importante ale Republicii Moldova. Marja de eroare este estimată la +/- 2,5 la sută.

Precizăm că sondajul realizat nu este făcut public și a fost prezentat doar conducerii partidelor, la sfârșitul săptămânii trecute.

Astfel, potrivit rezultatelor NDI, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, alegătorii ar vota cam în felul următor: PN – 16%, PSRM – 15%, PDA – 12%, PCRM – 9%, PPEM – 7%, PL – 5%, PD – 4%, PLDM – 2% și MPA – 1%.

Același sondaj NDI, arată că 93% dintre respondenți și-ar dori ca președintele să fie ales prin vot direct. Întrebați pe cine ar vota dacă Președintele ar fi ales de întregul popor, 17% dintre cei intervievați au răspuns că pe Renato Usatîi, alte 13% – pe Maia Sandu, 9% – Igor Dodon 7% – pe Iurie Leancă, 6% – pe Vladimir Voronin, 4% – pe Dorin Chirtoacă, 3% – pe Marian Lupu și câte 1% pe Mihai Ghimpu și Natalia Gherman.

Întrebați pe cine și-ar dori la șefia Executivului, 12% dintre respondenți au optat pentru Maia Sandu, 10% – pentru Igor Dodon și Iurie Leancă, 8% – pentru Renato Usatîi, 4% pentru Dorin Chirtoacă, 2% – pentru Vladimir Voronin și Natalia Gherman, iar 1% pentru Marian Lupu și Mihai Ghimpu.

NDI (National Democratic Institute for International Affairs) este o organizație neguvernamentală, neafiliată politic și non profit, care mai bine de trei decenii susține instituțiile și practicile democratice în întreaga lume. Din 2003, în Moldova, programul NDI contribuie la promovarea responsabilizării guvernării prin creșterea participării cetățenilor în procesele politice și în viața comunitară.

sursa: deschide.md

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

3 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

3 zile ago