Categories: PoliticȘtiri

Sondaj confidențial: PLDM, PD și PL nu trec pragul electoral

Cele trei partide de la guvernare – PLDM, PD și PL – se află la coada clasamentului ce rezultă dintr-un sondaj de uz intern, realizat de National Democratic Institute (NDI). Aceste trei formațiuni sunt cotate cu doar 2%, 4% și respectiv 5% din opțiunile respondenților, ceea ce însemnă că nici măcar la pragul electoral de 6% nu ar ajunge. De cealaltă parte, Partidul Nostru și Partidul Socialiștilor sunt cotate cu cel mai înalt procentaj: 16% și respectiv 15%.

Sondajul a fost realizat în perioada 11- 30 noiembrie pe un eșantion de 1501 persoane din mai multe regiuni importante ale Republicii Moldova. Marja de eroare este estimată la +/- 2,5 la sută.

Precizăm că sondajul realizat nu este făcut public și a fost prezentat doar conducerii partidelor, la sfârșitul săptămânii trecute.

Astfel, potrivit rezultatelor NDI, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, alegătorii ar vota cam în felul următor: PN – 16%, PSRM – 15%, PDA – 12%, PCRM – 9%, PPEM – 7%, PL – 5%, PD – 4%, PLDM – 2% și MPA – 1%.

Același sondaj NDI, arată că 93% dintre respondenți și-ar dori ca președintele să fie ales prin vot direct. Întrebați pe cine ar vota dacă Președintele ar fi ales de întregul popor, 17% dintre cei intervievați au răspuns că pe Renato Usatîi, alte 13% – pe Maia Sandu, 9% – Igor Dodon 7% – pe Iurie Leancă, 6% – pe Vladimir Voronin, 4% – pe Dorin Chirtoacă, 3% – pe Marian Lupu și câte 1% pe Mihai Ghimpu și Natalia Gherman.

Întrebați pe cine și-ar dori la șefia Executivului, 12% dintre respondenți au optat pentru Maia Sandu, 10% – pentru Igor Dodon și Iurie Leancă, 8% – pentru Renato Usatîi, 4% pentru Dorin Chirtoacă, 2% – pentru Vladimir Voronin și Natalia Gherman, iar 1% pentru Marian Lupu și Mihai Ghimpu.

NDI (National Democratic Institute for International Affairs) este o organizație neguvernamentală, neafiliată politic și non profit, care mai bine de trei decenii susține instituțiile și practicile democratice în întreaga lume. Din 2003, în Moldova, programul NDI contribuie la promovarea responsabilizării guvernării prin creșterea participării cetățenilor în procesele politice și în viața comunitară.

sursa: deschide.md

RadioOrhei

Recent Posts

În ultimii 10 ani, populația raionului Orhei a scăzut cu peste 21 mii de oameni

De la 95,2 mii la 73,6 mii a scăzut populația cu reședința stabilă a raionului…

o zi ago

Comunicat DSE Orhei: atenție la caniculă. În primele zile de iulie s-au produs peste 50 de incendii

Conform datelor Serviciului de Hidrometeorologic de Stat, atât săptămâna precedentă cât și curentă, din cauza…

3 zile ago

Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului

În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului. Aceasta este prilejuită comemorării celui…

4 zile ago

Și în preajma alegerilor din toamna curentă, numărul alegătorilor din raionul Orhei îl depășește pe cel al populației cu reședința obișnuită

Numărul alegătorilor din raionul Orhei în continuare îl depășește pe cel al populației cu reședința…

6 zile ago

O aleasă a PAS nu mai vrea să fie consilieră la Ciocîlteni, Orhei

O consilieră aleasă pe lisa PAS în consiliul comuncal Ciocîlteni, a renunțat la mandatul său.Comisia…

o săptămână ago