Select your Top Menu from wp menus

Soluţie guvernamentală anti-criză: hrănirea moldovenilor cu stomacuri, vezici şi intestine

Pe fundalul sărăciei care creşte a fost publicată o hotărâre ciudată, aprobată de noul Guvern de la Chişinău pe 5 august curent, care permite importul de „carne neconformă” în Moldova. Este vorba de stomacuri, vezici şi intestine tratate termic. În opinia experţilor, această abatere stabilită de Guvern este mai periculoasă decât pare la prima vedere, deoarece ar permite importul cărnii care a fost infectată şi ulterior tratată, această carne fiind foarte ieftină în ţara de origine. Prin urmare, a apărut suspiciunea că cineva din noul arc guvernamental adaptează legislaţia la propiile afaceri şi interese. Documentul buclucaş a fost propus spre aprobare Guvernului de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, dar a fost elaborat de Agenţia Naţională privind Siguranţa Alimentelor (ANSA), condusă în prezent de Grigore Porcescu. Acesta a menţionat într-un interviu că, după ce sunt importate în Moldova, „produsele neconforme” „nu sunt pentru consum, ci pentru a fi utilizate în produsele conservate”. „Salamul, de exemplu, este un produs conservat. Şi atunci ele mai trec încă o prelucrare termică. Aici nu este nici un impact asupra sănătăţii umane”, a asigurat Porcescu.

Gunoaie periculoase băgate în salam, şuncă, pârjoale şi pateuri

Şi ministrul Agriculturii, Ion Sula, a reacţionat public. Potrivit lui, vezicile, intestinele şi stomacurile „nu sunt destinate consumului uman direct, ci vor servi drept materie primă pentru industria de prelucrare a cărnii – mai exact, pentru prepararea unor produse din carne, precum salamul şi toba”. Totodată, el a dat asigurări că orice schemă de monopolizare din domeniu va fi eliminată.

Deşi Grigore Porcescu susţine că Hotărârea Guvernului ce vizează importul „cărnii neconforme” „este armonizată cu Directiva Europeană nr. 777/2007”. În acelaşi timp, unii specialişti în economie din Republica Moldova au confirmat că multe ţări din UE au interzis până şi tranzitul acestor produse pe teritoriul lor.

Premierul Valeriu Streleţ, care a semnat hotărârea respectivă a Guvernului, a dat asigurări că „totul este bine”, dar a promis că se va documenta suplimentar.

Tot pe 5 august, ANSA a mai emis un ordin ciudat care permite importul de carne de pui congelat. Prin ordinul respectiv, Grigore Porcescu este abilitat cu dreptul exclusiv de a întocmi o listă specială cu firmele care vor avea dreptul să importe acest tip de carne în Moldova.

sursa: dw.com


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/solutie-guvernamentala-anti-criza-hranirea-moldovenilor-cu-stomacuri-vezici-si-intestine/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19