Categories: SocialȘtiri

Șoferii agresivi vor fi sancționați

Conducătorii auto care vor avea un comportament agresiv în trafic riscă să fie sancționați cu amenzi, puncte de penalizare, muncă neremunerată sau chiar arest contravențional. Un proiect de modificare și completare a Codului Contravențional cu noțiunea „comportament agresiv” a fost votat în lectură finală în ședința Parlamentului de joi, 2 martie, transmite IPN.

Unul dintre autorii proiectului, Sergiu Sârbu, a declarat că proiectul prevede că depășirea unei coloane formate din vehicule obligate să oprească sau să încetinească la pătrunderea într-o intersecție, frânarea bruscă sau claxonarea abuzivă, amenințările sau gesturile obscene în trafic vor constitui o manifestare a agresivității la volan.

Și șoferii care se vor deplasa succesiv, neregulamentar de pe o bandă de circulație pe alta în scopul ocolirii vehiculelor vor fi sancționați. Va fi sancționată și agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excesivă din spate sau din lateral, în mod repetat sau continuu, cu săvârșirea gesturilor obscene sau adresarea de cuvinte sau expresii necenzurate. Încălcare va fi considerată și folosirea repetată a semnalelor sonore sau luminoase pentru obligarea conducătorului vehiculului care circulă regulamentar în față de a elibera în mod nejustificat banda de circulație.

Vor fi sancționați și șoferii care frânează brusc, în mod nejustificat, la revenirea pe bandă, imediat după depășirea unui vehicul, obligând conducătorul acestuia să schimbe direcția de mers sau să frâneze brusc pentru a evita impactul. Și mersul înapoi în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație se va penaliza.

Potrivit proiectului, comportamentul agresiv al șoferilor va fi sancționat cu amenzi cuprinse între 75 și 100 de unități convenționale, cu aplicarea a cinci puncte de penalizare sau cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 20 la 40 de ore, sau cu arest contravențional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu sau fără privarea dreptului de a conduce pe un termen de la șase luni la un an.

Aceleași acțiuni, dacă vor fi săvârșite în grup sau repetat pe parcursul aceluiași an calendaristic, sau cu generarea riscului de a se produce un accident, vor fi pedepsite cu amenzi de la 100 până la 150 de unități contravenționale, cu aplicarea a șase puncte de penalizare, fie muncă neremunerată cu o durată de la 40 la 60 de ore, fie cu arest contravențional pe un termen de la 15 la 30 de zile, în toate cazurile cu sau fără privarea dreptului de a conduce pe un termen de un an la doi ani.

Mărimea unei unități convenționale, în cazul Codului Contravențional, constituie 20 de lei, iar din 16 martie intră în vigoare noile prevederi, conform cărora o unitate convențională va constitui 50 de lei.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

4 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

5 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago