Categories: SocialȘtiri

Șoferii agresivi vor fi sancționați

Conducătorii auto care vor avea un comportament agresiv în trafic riscă să fie sancționați cu amenzi, puncte de penalizare, muncă neremunerată sau chiar arest contravențional. Un proiect de modificare și completare a Codului Contravențional cu noțiunea „comportament agresiv” a fost votat în lectură finală în ședința Parlamentului de joi, 2 martie, transmite IPN.

Unul dintre autorii proiectului, Sergiu Sârbu, a declarat că proiectul prevede că depășirea unei coloane formate din vehicule obligate să oprească sau să încetinească la pătrunderea într-o intersecție, frânarea bruscă sau claxonarea abuzivă, amenințările sau gesturile obscene în trafic vor constitui o manifestare a agresivității la volan.

Și șoferii care se vor deplasa succesiv, neregulamentar de pe o bandă de circulație pe alta în scopul ocolirii vehiculelor vor fi sancționați. Va fi sancționată și agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excesivă din spate sau din lateral, în mod repetat sau continuu, cu săvârșirea gesturilor obscene sau adresarea de cuvinte sau expresii necenzurate. Încălcare va fi considerată și folosirea repetată a semnalelor sonore sau luminoase pentru obligarea conducătorului vehiculului care circulă regulamentar în față de a elibera în mod nejustificat banda de circulație.

Vor fi sancționați și șoferii care frânează brusc, în mod nejustificat, la revenirea pe bandă, imediat după depășirea unui vehicul, obligând conducătorul acestuia să schimbe direcția de mers sau să frâneze brusc pentru a evita impactul. Și mersul înapoi în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație se va penaliza.

Potrivit proiectului, comportamentul agresiv al șoferilor va fi sancționat cu amenzi cuprinse între 75 și 100 de unități convenționale, cu aplicarea a cinci puncte de penalizare sau cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 20 la 40 de ore, sau cu arest contravențional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu sau fără privarea dreptului de a conduce pe un termen de la șase luni la un an.

Aceleași acțiuni, dacă vor fi săvârșite în grup sau repetat pe parcursul aceluiași an calendaristic, sau cu generarea riscului de a se produce un accident, vor fi pedepsite cu amenzi de la 100 până la 150 de unități contravenționale, cu aplicarea a șase puncte de penalizare, fie muncă neremunerată cu o durată de la 40 la 60 de ore, fie cu arest contravențional pe un termen de la 15 la 30 de zile, în toate cazurile cu sau fără privarea dreptului de a conduce pe un termen de un an la doi ani.

Mărimea unei unități convenționale, în cazul Codului Contravențional, constituie 20 de lei, iar din 16 martie intră în vigoare noile prevederi, conform cărora o unitate convențională va constitui 50 de lei.

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

7 zile ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

7 zile ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o săptămână ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o săptămână ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

o săptămână ago