Select your Top Menu from wp menus

Socor: Şi europenii poartă vina pentru ce se întâmplă în Moldova

Moldova se confruntă cu cele mai mari probleme din istoria sa. În prezent, situaţia din ţară este mai gravă decât acum 24 de ani. Iar greşeala guvernării este partajarea instituţiilor statului pe criterii politice. Constatarea vine din partea analistului politic al Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor în cadrul emisiunii ”Interpol” de la TV7.
Potrivit lui Vladimir Socor, în Moldova nu poate fi conturată în prezent o coaliţie de guvernare, fără participarea PLDM. ”Partidele politice din ţară sunt divizate în pro-europene şi pro-ruse, la fel şi societatea. Iar cel mai mare păcat al partidelor este împărţirea instituţiilor statului după criterii politice. Un alt motiv pentru care nu poate fi formată o nouă Alianţă este faprul că pro-europenizarea a fost folosită excesiv şi oamenii văd că nu s-a făcut nimic, societatea a pierdut încrederea în europeni. Sub steagul lor au fost furaţi bani şi alte acţiuni coruptibile. Acum, Moldova este al doilea stat capturat din fostele URSS după Georgia”.

Analistul politic mai spune că o parte din vină o poartă şi oficialii europeni. ”În rândul europenilor acum persistă două idei: PLDM se întoarce la guvernare, ori alegeri anticipate, însă această ipoteză este minoritară. Greşeala lor a fost că în aceşti ani au tăcut, văzând ce se întâmplă la noi. Motivul a fost ca cele 28 de state europene să ratifice Acordul de asociere fără prea multe întrebări. Pentru ei era indiferent ce se întâmplă, doar să nu fie PCRM la Guvern. Acum, cred că europenii vor face presiuni asupra PLDM să se aşeze la masa de negocieri. Fără PLDM, Guvernul nu mai este pro-euroepan”.

Vladimir Socor mai consideră că pentru revitalizarea formaţiunii, PLDM trebuie să rămână acum în opoziţie. ”Cea mai bună poziţie pentru PLDM este să rămână în opoziţie, să fie una pro-europeană, deoarece la noi există doar pro-ruşi. Aceasta este unica lor şansă pentru a întoarce instituţiile statului pe făgaşul normalităţii şi începerea aplicării legii în stat .


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/socor-si-europenii-poarta-vina-pentru-ce-se-intampla-in-moldova/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19