Categories: PoliticȘtiri

Societatea civilă cere măsuri de răspuns la acțiunile trupelor ruse (GOTR)

Mai multe organizații ale societății civile și experți independenți, combatanți, ziariști și avocați, au lansat un memoriu public adresat Guvernului. Semnat sub forma unei petiții on-line, memoriul cere măsuri de răspuns la acțiunile Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), dislocat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Petiția a fost semnată de 300 de persoane private și organizații înregistrate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” (IDIS Viitorul).

Semnatarii memoriului cer Guvernului să adopte o politică de reintegrare printre obiectivele căreia să se regăsească demilitarizarea regiunii transnistrene, retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, condiții fără de care nu se poate ajunge la o reintegrare democratică.

Potrivit semnatarilor, GOTR creează amenințări de securitate gravă, alimentând piața neagră de muniții și arme, creând capabilități de luptă ostile Republicii Moldova, înrolând în mod ilegal populația locală în trupele Federației Ruse. „Este nevoie de o accelerare a demersurilor societății civile, care să conducă la revizuirea statutului legal al fiecărui militar din GOTR, deopotrivă cu monitorizarea fiecărei acțiuni ilegale, comise de persoane cu funcții de conducere în regimul separatist, multe dintre care dețin și cetățenia Republicii Moldova”, menționează Igor Munteanu, directorul IDIS.

Rosian Vasiloi, expert IDIS în politici de reintegrare, spune că GOTR este parte activă la exercițiile militare Zapad, care în realitate au loc și în regiunea transnistreană, cu efectivele dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și efectivele transnistrene. Aceste exerciții au crescut cu 30% față de 2016, sunt mult mai complexe, mai ambițioase și reprezintă amenințări de securitate reală contra interesului național.

Semnatarii Memoriului cer autorităților Republicii Moldova să denunțe clauzele Acordului de încetare a focului din 1992, care ar asigura, în opinia părții ruse „acceptarea unui statut legal acestor trupe în Republica Moldova”. Evacuarea trupelor trebuie să fie completă și efectivă, sub monitorizare internațională, cu preluarea tuturor tipurilor de arme, pe care Armata 14 (acum GOTR) le-a transmis militarilor transnistreni.

RadioOrhei

Recent Posts

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

4 ore ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

13 ore ago

Nu contează războiul, Riviera Franceză încă iubește oligarhii

CÔTE D'AZUR, Franța — În anii trecuti, dacă voiai să vezi un oligarh rus, te…

o zi ago

O fetiță de 2 ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în preajma Ciocîlteniului

Polițiștii din Orhei au fost sesizați în jurul orei 19:30 cu privire la un accident…

2 zile ago

CEC a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă a administratorului Radio Orhei FM care vrea să ajungă președinte

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția…

2 zile ago

La sfârșit de săptămână, încă o rundă de percheziții din cauza prezumtivelor finanțări de la Șor

Poliția a comunicat că vineri, 13 septembrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP…

2 zile ago