Categories: PoliticȘtiri

Societatea civilă cere desemnarea în mod transparent a persoanelor competente și integre în Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate

rganizațiile societății civile solicită autorităților responsabile de desemnarea membrilor Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate să numească persoanele printr-un proces transparent și incluziv, care ar asigura desemnarea candidaților competenți și integri.

Conform Legii nr. 132  din  17.06.2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI în continuare),  Consiliul de Integritate  al ANI este constituit din 7 membri. Până în prezent doar un membru în Consiliul de Integritate a fost desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, iar Ministerul Justiției a demarat procesul de elaborare și consultare publică a Regulamentului privind selectarea reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate. Celelalte autorități care trebuiau să numească câte un reprezentant, nu au difuzat nicio informație cu privire la modul de desemnare a membrului Consiliului de Integritate al ANI.

Consiliul de Integritate al ANI este un organ esențial în sistemul de integritate, de activitatea căruia va depinde într-o mare măsură succesul întregii reforme a sistemului de integritate. Având în vedere experiența neinspirată a Comisiei Naționale de Integritate, în special privind lentoarea cu care a fost formată și au fost numiți membrii acesteia, societatea civilă cheamă autoritățile responsabile de desemnarea membrilor în Consiliul de Integritate al ANI să dea dovadă de corectitudine și diligență în desemnarea unor membri selectați pe criterii de profesionalism și integritate și nu doar pe criterii politice. Pentru a evita eventuale blocaje în reformarea sistemului de integritate, este important ca procesul de desemnare a membrilor în Consiliul de Integritate al ANI să se încheie până la sfârșitul lunii septembrie.

Organizațiile semnatare consideră că un proces public și transparent de desemnare a membrilor Consiliului de Integritate al ANI constituie o garanție importantă în vederea desemnării celor mai potrivite persoane. Legea permite autorităților responsabile să nu se limiteze în desemnarea reprezentanților săi doar la persoanele din interiorul sistemului/autorității. De aceea, semnatarii recomandă autorităților să identifice persoanele competente, integre și motivate să activeze în cadrul Consiliului de Integritate al ANI, prin organizarea unor concursuri publice. În cazul în care autoritatea care desemnează nu dispune de timpul și resursele necesare pentru organizarea interviurilor, concursul public se poate rezuma la selectarea persoanei în baza CV-urilor și scrisorii de intenție.

SEMNATARII APELULUI SOLICITĂ PARLAMENTULUI, GUVERNULUI, CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII ȘI CONGRESULUI AUTORITĂȚILOR LOCALE DIN MOLDOVA:

  1. Organizarea unor procese publice și transparente de desemnare a membrilor Consiliului de Integritate al ANI pe criterii de profesionalism și integritate;
  2. Desemnarea membrilor Consiliului de Integritate al ANI până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a permite derularea proceselor necesare implementării efective a Legii nr. 132 din 17.06.2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate.

Organizațiile semnatare:

  1. Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT)
  2. Asociația Presei Independente (API)
  3. Asociația Promo-LEX
  4. Asociația pentru Guvernare Eficienta si Responsabila (AGER)
  5. Asociația pentru Politică Externă (APE)
  6. Ambasada Drepturilor Omului
  7. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  8. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)
  9. Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” (IDIS Viitorul)
  10. Institutul de Reforme Penale (IRP)
  11. Institutul de Politici Publice (IPP)
  12. Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
  13. Transparency International – Moldova
  14. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
RadioOrhei

Recent Posts

O cometă strălucitoare va putea fi observată pe cer în luna octombrie

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) va putea fi observată în emisfera nordică, la începutul lunii octombrie.…

20 de ore ago

Administratorul Radio Orhei FM spune că a moderat gratuit adunarea acoliților lui Putin de la Moscova

Adunarea membrilor blocului ”Pobeda” care a fost organizată în luna aprilie la Moscova, a fost…

2 zile ago

Raportul de monitorizare al Promo-Lex menționează un caz de utilizare a resurselor administrative la Orhei în contextul alegerilor din 20 octombrie

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional a lansat astăzi…

4 zile ago

Pentru campania „Europa pentru tine”, Guvernul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei

Guvernul a cheltuit pentru campania „Europa pentru tine” , peste 9,4 milioane de lei. Aceste…

5 zile ago

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

5 zile ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

6 zile ago