Select your Top Menu from wp menus

Societatea civilă cere aprobarea unei foi de parcurs comune Moldova – UE

Platforma Societăţii Civile de Asociere a Republicii Moldova – Uniunea Europeană face apel la Consiliului de Asociere Moldova-UE să aprobe o foaie de parcurs, care să includă termene limită de realizare a condiţiilor necesare pentru urgentarea reformelor impuse de Acordul de Asociere. Într-o notă de poziţie cu privire la procesul de implementare a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, reprezentanţii societăţii civile menţionează că aceste termene trebuie stabilite în vederea reluării condiţionate a suportului direct bugetar din partea UE pentru susţinerea reformelor cât de curând posibil pe parcursul anului 2016, transmite IPN.

Platforma Societăţii Civile de Asociere Republica Moldova – UE anunţă că va monitoriza nivelul de realizare a angajamentelor restante convenite ca rezultat al Consiliului de Asociere din 14 martie. În acest context, Platforma va elabora pe parcursul lunii mai un raport alternativ de evaluare a progresului înregistrat de Republica Moldova în perioada lunilor martie-mai.

În ceea ce ţine de implementarea documentului până acum, societatea civilă constată că în domeniul prevenirii violenţei domestice autorităţile întârzie să adopte modificările legislative care ar creşte eficienţa sistemului de protecţie şi susţinere a victimelor violenţei. Referitor la asigurarea cu drepturi depline a persoanelor de etnie romă, se constată că, deşi a fost implementat planul de acţiuni pentru susţinerea acestor minorităţi, nu sunt alocate resurse financiare pentru implementare. Reforma Procuraturii este în curs de realizare, deşi Legea cu privire la Procuratură a fost adoptată în a doua lectură. Până la această dată nu se cunoaşte textul final adoptat de Parlament, luându-se în considerare modificările propuse de un grup de deputaţi.

Societatea civilă constată că este necesară adoptarea urgentă a pachetului de legi ce ţin de Comisia Naţională de Integritate şi legislaţia conexă (cunoscut ca şi pachetul de legi ce ţin de integritate). Guvernului şi Parlamentului li se cere să adopte pachetul de legi în forma în care a fost consultată cu societatea civilă şi partenerii de dezvoltare. Societatea civilă mai constată că în perioada 2012 – 2015, acţiunile ce ţin de implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei au fost realizate în proporţie de 55-70%.

De asemenea, societatea civilă menţionează că dat fiind importanţa reformei sistemului bancar din Republica Moldova, este inexplicabilă tergiversarea transpunerii în legislaţia naţională a Directivelor şi Regulamentelor UE din domeniul financiar bancar. În domeniul reformei Administraţiei Publice se constată restanţe semnificative în ceea ce priveşte elaborarea şi implementarea unui plan de reformă, iar majoritatea angajamentelor din reforma descentralizării nu au fost realizate.

Reprezentanţii societăţii civile salută şi încurajează sprijinul Uniunii Europene şi al statelor sale membre pentru realizarea proiectelor care contribuie la consolidarea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru, în special în partea care vizează implementarea şi valorificarea Zonei de comerţ liber.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/societatea-civila-cere-aprobarea-unei-foi-de-parcurs-comune-moldova-ue/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19