Siegfried Mureșan despre ajutorul macrofinanciar: dorim ca banii să ajungă cât mai repede, dar pentru asta trebuie îndeplinite condițiile

Republica Moldova poate primi între 0 și 100 de milioane de euro din ajutorul macrofinanciar promis de Uniunea Europeană. Afirmația a fost făcută de europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul unei întâlniri cu un grup de jurnaliști din Republica Moldova, care au vizitat săptămâna curentă Bruxelles-ul. Mureșan. Oficialul a spus că a prezentat în comisia finanțe a Parlamentului European concluziile de pe urma vizitei din primăvara curentă în Republica Moldova și că există dorința ca banii să ajungă cât mai curând , dar pentru aceasta trebuie îndeplinite condițiile înaintate în 2017. Potrivit lui Mureșan , dacă nici o tranșă nu a ajuns în Republica Moldova, asta înseamnă că încă nu au fost îndeplinite condițiile. Acesta a atras atenția că ajutorul este valabil timp de 2 ani din momentul ratificării  de către Parlamentul European, iar Moldova poate primi fie toate cele 100 de milioane de euro, fie 0.
Europarlamentarul a mai vorbit că UE vrea să se implice cât mai mult în Moldova, inclusiv pe domeniul de comunicare. Asta deoarece unii politiceni locali care se erijează în proeuropeni nu tot timpul prezintă în mod convingător beneficiile apropierii de UE, urmându-și propria agendă.

Amintim că  în iulie 2017 deputații europeni  au aprobat o asistență macro-financiară de 100 milioane euro pentru Moldova cu scopul de a sprijini refacerea țării după criza economică și politică.Printre condițiile primordiale, pentru acordarea ajutorului, se numără respectarea democrației și statului de drept. Ajutorul a întârziat să vină, din momentul în care majoritatea deputaților din Parlamentul de la Chișinău a votat trecerea la sistemul electoral mixt.

Siegfried Mureșan a spus că printre altele UE este interesată să prevadă asistență și pentru combaterea dezinformării venite din spațiul rusesc, despre avantajele aproprierii de Uniune.
Vizita de studiu la Bruxelles a fost organizată de Centrul de expertiză europeană EUROPULS din România și Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova, iar cei 12 jurnaliști au fost selectați de către organizatori în urma participării lor la trainingul „Combaterea știrilor false prin crearea de capacități media”, care s-a desfășurat la Chișinău în perioada 20-21 aprilie 2018.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

2 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago