Curtea Constituţională ar putea avea şapte judecători constituţionali, cu unul mai mult decât acum. Cabinetul de miniştri a aprobat un proiect de lege privind modificarea Constituţiei Republicii Moldova, mai exact a articolelor 135 şi 136, care vizează activitatea Curţii Constituţionale, transmite IPN.
Analizând practica internaţională, Ministerul Justiţiei, care a propus modificările în cauză, a constatat că includerea în corpul judecătorilor constituţionali a încă unui judecător, numit de către preşedintelui ţării, ar asigura o componenţă mai reprezentativă. Astăzi autorităţile competente de a desemna judecătorii constituţionali sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare din acestea desemnând câte doi judecători.
Odată cu numirea celui de-al şaptelea judecător constituţional, vor fi excluse cazurile când este amânată pronunţarea unor decizii pe motivul parităţii votului.
Tot cu referire la practicile bune ale unor state, precum şi la recomandarea unor experţi internaţionali, se propune ca mandatul judecătorilor CC să fie pentru nouă ani, şi nu şase cum este în prezent, dar fără drept de reînnoire.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…