Avand in vedere ca un cutremur nu poate fi evitat, pentru a reduce semnificativ in primul rand pierderile de vieti omenesti si pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populatia sa cunoasca anumite lucruri.
Potrivit site-ului Campaniei nationale pentru prevenirea dezastrelor, exista cateva reguli care trebuie urmate in timpul si dupa producerea unui cutremur:
Ce sa faceti in timpul unui cutremur
Stati inauntru pana cand miscarea se opreste si este sigur sa iesiti afara.
Multe raniri din timpul unui cutremur se intampla cand oamenii sunt loviti de obiectele care cad in momentul in care doresc sa intre sau sa iasa din cladiri.
Incetati lucrul, adapostiti-va si asteptati. Limitati-va deplasarile in timpul unui cutremur la cativa pasi, pana la un loc sigur.
Daca va aflati in interiorul unei cladiri, adapostiti-va sub o masa rezistenta sau stati aproape de un perete interior. Stati departe de ferestre, usi sau pereti, orice obiecte care ar putea cadea.
Daca in apropiere nu se afla nici o masa sau un birou, acoperiti-va fata si capul cu mainile incrucisate si asezati-va intr-un colt mai ferit al incaperii.
Daca nu va aflati in vreo cladire, ramaneti afara. Indepartati-va de cladiri, semafoare si de firele electrice.
Daca locuiti intr-un bloc sau in orice alta cladire cu multe nivele luati in considerare urmatoarele:
Deconectati de la curent aparatele electrocasnice, stingeti aragazul.
Adapostiti-va sub o masa si stati departe de ferestre si peretii exteriori.
Stati in interiorul cladirii.
Nu folositi lifturile si nici scarile pana nu se potoleste cutremurul.
Daca va aflati intr-o incapere publica aglomerata:
Ramaneti unde va aflati. Nu intrati in panica. Nu va inghesuiti Luati ceva cu care sa va acoperiti capul si fata de posibilele geamuri sparte.
Daca simtiti cutremurul aflandu-va intr-un vehicul in miscare, opriti cat de repede puteti in conditii sigure si ramaneti in interior. Evitati stationarea in apropierea cladirilor, a copacilor, a pasajelor superioare sau a firelor electrice. Apoi, actionati in mod prudent, tinand cont de posibila deteriorare a drumurilor si a podurilor.
Daca ati ajuns blocat sub daramaturi :
Nu aprindeti nici un chibrit sau ceva asemanator.
Nu va miscati dintr-un loc in altul si nu faceti galagie.
Acoperiti-va gura cu o batista sau o haina.
Loviti ritmic o teava pentru a fi localizat de persoanele care participa la operatiunile de salvare; folositi un fluier daca aveti la indemana; strigati numai daca este absolut necesar – in urma strigatului puteti inhala cantitati periculoase de praf.
Ce sa faceti dupa un cutremur
Fiti pregatit pentru eventualele replici ale cutremurului. Aceste cutremure secundare sunt de obicei mai putin violente decat primul, dar pot fi suficient de puternice pentru a produce noi pagube structurilor afectate.
Verificati daca sunteti ranit si acordati-va primul ajutor, daca este posibil, cu mijloacele disponibile. Faceti acelasi lucru pentru persoanele alaturi de care sunteti. Nu incercati sa-i miscati pe cei grav raniti decat daca trebuie scosi dintr-o zona periculoasa in care le este amenintata viata sau starea li se agraveaza rapid. Daca trebuie sa miscati o persoana inconstienta, mai intai imobilizati-i gatul si spatele. Incercati sa comunicati cu salvatorii, prin mijloacele care va stau la dispozitie.
Folositi lanterne cu baterii in cazul intreruperii curentului electric. Nu utilizati in interiorul cladirilor dupa un cutremur lumanari, chibrituri sau alte surse de lumina cu flacara deschisa pentru a evita posibilele explozii si incendii cauzate de scurgerile de gaze sau de raspandirea de vapori ai unor substante inflamabile.
Protejati-va talpile in zonele acoperite de praf, moloz sau geamuri sparte.
Participati (daca vi se solicita si sunteti apti) la actiunile de inlaturare a daramaturilor, sprijinirea constructiilor, salvarea oamenilor.
Evitati, pe cat posibil, circulatia in vederea vizitarii rudelor sau cunostintelor pentru a vedea care este starea lor, pentru a nu aglomera/bloca mijloacele de transport si arterele de circulatie.
Nu contribuiti la transmiterea zvonurilor, stirilor false, a panicii si a dezordinii.