Select your Top Menu from wp menus

SES din Germania rotungeşte 700 de misiuni in R.Moldova

In acest  octombrie, Serviciul Experti Seniori (SES) din Germania isi inscrie la activ 700 de misiuni benevole realizate in R. Moldova, incepand cu anul 2003. 

Timp de 9 ani   expertii  SES s-au concentrat pe acordarea  serviciilor  inreprinderilor mici si mijlocii(IMM), institutiilor de invatamant si profesionale, administratiilor publice locale (APL),    organizatiilor neguvernamentale (ONG), precum si celor din sferele – sociala,  caritate, sanatate.

Pe cele 3 grupuri-tinta ale programului SES pune accente  Ute Sonnen,  conducatorul acestui proiect in Moldova. Sonnen se afla acum aici, intr-una din  vizitele sale  anuale de monitorizare si  de promovare a activitatii SES. Activitate care consta, in primul rand,  in transmiterea colegiala a unei vaste experiente profesionale germane, pe diverse domenii

„Avem 3 directii principale de lucru. Prima – intreprinderile mici, spre exemplu, specialistii nostri au acordat deja consultanta brutariilor,  intreprinderilor  de prelucrare a lemnului, a produselor lactate,  etc. 

Organizatiile si institutiile  din domeniul social, caritabil,  medical, printre care si ONGurile,   sunt un alt grup important de beneficiari. Pana in prezent au fost ajutate, in special organizatii care lucreaza cu tineretul, cu persoane-invalide,   inclusiv, in scrierea proiectelor de finantare.

In domeniul  administratieu publice locale –  spre exemplu primarilor care vin in functie din bussines, pedagogie, etc.,   fara a avea vreo idee despre cum sa elaboreze un plan de dezvoltare al localitatii, bugetul si  sa rezolve alte probleme intr-un post necunoscut,  le sunt de un real ajutor sfaturile si sprijinul expertilor – fosti primari in Germania”, spune conducatoarea proiectului SES Moldova.

Potrivit lui Sonnen , primarul  de Cimislia, Gheorghe  Railean,  a  invitat deja de 2 ori un expert german si impreuna cu aparatul  primariei s-au concentrat pe anumite aspecte de dezvoltare strategica a acestui oras.

In raionul Orhei, o colaborare fructuoasa, in cadrul proiectului SES, a fost realizata la scoala profesionala din cartierul Slobozia Doamnei al orasului Orhei.

In ultimii 2 ani, un expert  din Germania  s-a aflat aici  de 3 ori, cate 3 saptamani. A lucrat atat cu profesorii, pentru care a adus  materiale didactice, cat si  cu elevii scolii. Mai mult ca atat, gratie relatiei stabilite cu expertul,  scoala a primit absolut gratis utilaj pentru atelierul sau auto,

„Motivatia profesorilor si elevilor de conlucrare cu un specialist din strainate a fost extraordinara, mai ales ca le-a fost util sa afle multe lucruri noi. In plus, expertul a contactat o scoala similara din Germania care era pe cale de inchidere si datorita finantarii fondului Bosh am putut  asigura transportarea si tansmiterea catre  scoala  de aici  a utilajului de instruire a lacatusilor auto”, mentioneaza  Ute Sonnen. 

In total, in scolile profesionale si tehnice  din Moldova  au fost realizate pana in prezent mai bine de  300 de misiuni benevole ale SES, accentueaza conducatoarea proiectului.

Printre alte misiuni de succes desfasurate   in centrul republicii,  Ute Zonnen mentioneaza  o brutarie din Hancesti si  o intreprindere de crestere a animalelor si producere a carnii din Chisinau. Acestea, ca si alte intreprinderi incadrate in proiect, au reusit sa-si imbunatateasca  managementul, sa-si largeasca  sortimentul productiei si  sa atinga  un grad inalt de competitivitate.

In raionul Telenestu, expertul SES a instruit 30 de asistente medicale din spitalul Telenesti intr-un domeniu extrem de complex – ingrijirea paliativa, ceea ce a condus, intre altele,  la o comunicare mai buna cu pacientii si rudele acestora.

In orasul Orhei, un Centru medical privat , care a fost vizitat deja de cateva ori de un expert in domeniul sanatatii, in afara de consultanta si instruire,  a obtinut din Germania si aparataj  , desi utilizat in trecut, dar costisitor si necesar pentru prestarea serviciilor medicale.

In lunile septembrie-octombrie, in R.Moldova s-au aflat 20 de experti SES. Printre acestia si specialistul care a fost invitat de o intreprindere din Orhei, in scopul relansarii producerii  caramizii. Potrivit lui Ute Sonnen directorul intreprinderii, ajutat de expert,  a analizat costurile reluarii productiei, cererea si oferta pietii,  sursele de materie prima si altele. Revenit in Germania, expertul ar fi gasit deja si utilaj necesar fabricarii caramizii.

Sonnen spune ca si alte intreprinderi din Orhei sunt interesate sa invite experti germani. Este vorba despre reparatia tehncii agricole noi  si necesitatea de a fi instruite in acest scop  a persoanelor care lucreaza intr-un atelier din Orhei. Ei ar vrea,  de asemenea ca expertul sa-i ajute sa gaseasca surse sigure de piese de schimb. O alta cerere pentru un specialist  german a exprimat-o un laborator care se ocupa de masurari in domeniul energiei electrice si care vrea sa-si modernizeze activitatea”, concretizeaza Sonnen. 

O serie de colaborari de viitor s-ar putea contura si dupa intalnirea pe care Ute Zonnen a avut-o, la mijlocul acestei luni,  cu reprezentantii mai multor institutii si intreprinderi din Orhei. Conducatoarea SES in Moldova, le-a oferit celor interesati si detalii despre procedura de invitare a expertilor germani.

Potrivit acesteia, expertii lucreaza fara remunerare. Beneficiarii moldoveni trebuie sa-si asume  doar cheltuielile locale cotidiene si cele legate de trai si almentare.  Asta,  in timp ce organizatia germana,  cu sprijinul Ministerului pentru colaborare si dezvoltare din aceasta tara, cheltuiesc  cca 5000 de euro,  pentru pregatirea si deplasarea fiecarui expert in Moldova.

Serviciul Experti Seniori din Germania a fost infiintat cu 30 de ani in urma. In baza de date a acestuia  sunt incluse aproape  10000 de persoane care au iesit la pensie din toate domeniile de activitate existente in Germania.

Organizatia SES a fost fondata in scopul transmiterii experientei bogate a profesionistilor de varsta a treia colegilor mai tineri. In speta, acelor care,  in activitatea pe care o desfasoara,   se confrunta cu situatii si probleme dificile.

In prezent,  expertii SES lucreaza   in 160 de tari ale lumii.

 

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ses-din-germania-rotungeste-700-de-misiuni-in-r-moldova/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19