Select your Top Menu from wp menus

Serviciul fitosanitar rus a interzis importul a 20 de tone de mere din R. Moldova

Direcția Serviciului fitosanitar rus Rosselhoznadzor pentru regiunile Orlov și Kursk a interzis importul a 20,2 tone de mere din Republica Moldova. Lotul de mere ce urma să ajungă în orașul Nijni Novgorod a fost oprit în punctul vamal Krupeț din regiunea Kursk, pe motiv că ar fi fost depistată molia orientală „Grapholitha molesta Busck”, potrivit unui comunicat al instituției difuzat luni, informează MOLDPRES.

Rosselhoznadzor precizează că ”în corespundere cu legislația în vigoare și pentru a preveni pătrunderea și răspândirea pe teritoriul Federației Rusiei a moliei orientale, importul lotului afectat a fost interzis”.

Este deja al patrulea caz înregistrat în ultimele două luni când Rosselhoznadzor interzice importul pe piața rusă al fructelor moldovenești. La sfârșitul lunii iulie Serviciul fitosanitar rus a distrus și îngropat într-un poligon din Smolensk 82 de tone de mere din Moldova care ar fi fost transportate fără acte fitosanitare necesare, iar la începutul lunii august molia orientală ar fi fost depistată în 19 tone de prune din Republica Moldova. De asemenea, autorităţile de la Moscova au returnat în R. Moldova aproape şapte tone de caise pe motiv că fructele ar fi fost infectate cu molii.