Categories: EconomicPoliticȘtiri

Serviciile 4G se ieftinesc in Europa. Vezi cât s-a plătit în alte ţări pentru licenţele de acest fel

Operatorii de telecomunicatii din Europa de Vest au inceput sa reduca tarifele serviciilor 4G la numai cateva luni dupa lansare.
In SUA serviciile 4G au prins foarte bine. In Europa, insa, oamenii nu sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru a avea acces mai rapid la Internet, scrie Mediafax.

Everything Everywhere (EE), operatorul britanic detinut in parteneriat de Deutsche Telekom si France Telecom, a redus in ianuarie tarifele pentru cele mai rapide servicii 4G. In Franta, operatorul SFR controlat de grupul Vivendi a scazut cu pana la 25% preturile pachetelor construite in jurul serviciilor mai rapide de transfer al datelor. In Germania, prima mare piata vest-europeana cu servicii 4G, Vodafone a scazut pretul celor mai scumpe abonamente.

Discounturile, anuntate la numai cateva luni dupa lansarea serviciilor 4G de catre EE si SFR, sugereaza ca operatorii renunta la pariul ca clientii din Europa vor plati mai mult pentru a descarca mai repede muzica, clipuri video si alte tipuri de continut pe telefoanele mobile, tablete sau computere echipate cu modemuri wireless.

„Sectorul telecom din Europa este intr-o perioada de deflatie. Veniturile pe utilizator nu au crescut niciodata pentru mai mult de doua trimestre consecutive pe cele mai importante piete europene. 4G nu va schimba prea mult aceasta situatie”, comenteaza pentru Bloomberg Benoit Maynard, analist pe telecomunicatii la banca franceza Natixis.

Dupa ce operatorii s-au angajat la investitii de miliarde de euro pentru extinderea retelelor, intrarea tarifelor intr-o spirala negativa aminteste de greselile deceniului trecut, cand aparitia standardului 3G a fost urmata de probleme asemanatoare.

„Este dificil pentru operatori sa ceara mai multi bani pentru 4G in viitor din moment ce astazi serviciile 3G nu costa mai mult”, spune Hames Crawshaw, analist la S&P Capital IQ, Londra. El observa ca europenii au demonstrat ca nu sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru viteze mai mari de acces la internet, dar sunt in acelasi timp pregatiti oricand sa schimbe reteaua daca nu sunt multumiti de performantele conexiunii.

Pe langa costul ridicat al investitiilor si presiunile in privinta preturilor, serviciile 4G se dovedesc scumpe si din alt punct de vedere. Licentele pentru accesul operatorilor la frecventele necesare au costuri substantiale in Europa. Guvernul spaniol a atras 1,65 miliarde euro prin vanzarea acestor licente, in timp ce Franta a castigat acum doi ani 3,5 miliarde euro. In luna decembrie, patru companii au platit 3,8 miliarde euro guvernului olandez pentru preluarea licentelor. Una dintre acestea, KPN, a fost nevoita sa anuleze plata dividendelor pentru a finanta investitia.

In Marea Britanie, guvernul spera sa obtina 3,5 miliarde lire sterline din vanzarea licentelor catre Vodafone, Hutchinson Whampoa si BT Group, licitatie care a inceput in ianuarie. EE detine deja de anul trecut frecventele necesare, fiind singurul operator din Regatul Unit care ofera 4G.

În Republica Moldova 2 din cele 3 companii de telefonie mobilă au obținut licențe 4G după plata la bugetul de stat a taxei de licență – echivalentul în lei a sumei de 10 milioane de euro. Cea de-a treia companie a anunţat că nu este interesată de implementarea tehnologiei 4G.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago