Datorită naturii lor adesea duplicative, poate fi dificil să identifici un psihopat .
Dar un nou studiu sugerează că a privi mișcarea capului unei femei în timpul unei conversații ar putea fi un indiciu, scrie The Daily Mail.
Folosind algoritmi de urmărire a capului, experții din New Mexico au analizat înregistrările femeilor intervievate de poliție.
Au descoperit că cei mai mari psihopați își țineau capul nemișcat, la fel ca bărbații .
O poziție staționară poate fi o tactică folosită de psihopați pentru a ascunde potențiale indicii despre personalitatea sau intențiile lor date de limbajul corpului.
Noul studiu – care se pretinde a fi primul care leagă femeile psihopate și comunicarea nonverbală – a fost condus de cercetători de la Departamentul de Psihologie al Universității New Mexico din Albuquerque.
„Comportamentele nonverbale (de exemplu, dinamica capului) reprezintă o formă de comunicare importantă, dar puțin studiată, care ne poate îmbunătăți capacitatea de a detecta anumite forme de psihopatologie, inclusiv psihopatia”, spun ei.
„Credem că rezultatele noastre ajută la identificarea unui model unic de dinamică a capului caracteristic femeilor cu scoruri ridicate la psihopatie, în special, care prezintă o poziționare mai staționară a capului în timpul administrării interviului clinic
În general, oamenii care sunt descriși ca psihopați prezintă trăsături precum comportament antisocial, neadevăr, iresponsabilitate și lipsă de remuşcare sau empatie.
Deja, studiile au arătat că bărbații psihopati au „modare unice de comunicare nonverbală”, inclusiv poziții mai fixe ale capului în timpul interviurilor clinice .
Cu toate acestea, nu a fost clar dacă „modele similare ale dinamicii capului” sunt afișate și de femeile care au scoruri mari la trăsăturile psihopatice.
Pentru studiu, cercetătorii au folosit un instrument de procesare a imaginilor și de învățare automată pentru a extrage automat mișcarea capului din interviurile înregistrate cu 213 femei încarcerate din SUA.
Femeile au fost informate că interviurile lor și alte date vor fi „înregistrate video în scopuri de calitate a datelor și posibilă utilizare în analize viitoare”.
În fiecare interviu, instrumentul a fost folosit pentru a evalua poziția medie a capului pentru întreaga sesiune, precum și poziția capului în fiecare cadru.
Pentru a determina nivelurile de psihopatie, echipa a folosit o evaluare comună numită „Hare Psychopathy Checklist – Revised” (PCL-R), dezvoltată inițial în anii 1970 de psihologul canadian Robert D. Hare.
Folosind o listă de verificare cu 20 de elemente, PCL-R notează o persoană de la unu la 40 – iar oricine are scoruri de 30 sau peste în SUA este considerat un psihopat.
PCL-R este „validat pentru utilizare în rândul femeilor încarcerate”, precum și al bărbaților încarcerați, spune echipa.
După cum era de așteptat, cercetătorii au descoperit că, cu cât nivelul mișcării capului este mai scăzut, cu atât deținuții obțin scoruri mai mari la evaluarea psihopatiei.
Deoarece psihopatia este „foarte predictivă pentru viitoarea recidivă” atât la femei, cât și la bărbați, constatările ar putea fi importante pentru ofițerii închisorii.
În interviurile cu poliția, deținutele care își țin capul mai mult în loc ar putea avea mai multe șanse de a recidiva – deși pentru a demonstra acest lucru ar necesita un studiu suplimentar.
O limitare a studiului este că participanții erau doar deținuți, astfel încât echipa nu știe cât de mult „mediul închisorii ar fi influențat comportamentul participanților”.
„Captarea indiciilor de comunicare nonverbală, cum ar fi dinamica capului, într-un cadru de cercetare poate să nu le reflecte neapărat pe cele demonstrate în timpul interacțiunilor de zi cu zi”, spun ei în lucrarea lor, în Personality and Individual Differences .
. Studiile ulterioare pot analiza, de asemenea, dacă mișcările minime ale capului în rândul femeilor sunt o trăsătură printre psihopați în afara închisorii.
Concluziil vin la scurt timp după ce un cercetător britanic a avertizat că mai multe femei sunt psihopate decât se crede în mod obișnuit .
Dr. Clive Boddy de la Universitatea Anglia Ruskin a spus că semnele de psihopatie la femei sunt diferite de bărbați și pot veni sub forma unui comportament seducător și manipulator sexual.
Dovezile științifice actuale sugerează că psihopații de sex masculin depășesc numărul femeilor în raportul de aproximativ șase la unu
Dar Dr. Boddy crede că raportul real dintre psihopatia masculină și cea feminină este de aproximativ 1,2 la unu – de până la cinci ori mai mare decât se sugera anterior.
Autorii noului studiu par să recunoască acest lucru, spunând că încercările de manipulare ale psihopaților pot semăna cu un comportament înșelătoriu dacă provin de la bărbați, dar cu un comportament cochet dacă este de la femei.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…