Şeful Delegaţiei UE la Chişinău: Nu mai putem continua în acelaşi ritm, să ne prefacem ca implementăm reforme

Cetăţenii Republicii Moldova merită mai mult decât mimarea implementării reformelor, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, care a ţinut să precizeze că, în ciuda angajamentelor asumate de autorităţile de la Chişinău, rezultatele în lupta cu flagelul corupţiei sunt extrem de modeste, scrie jurnal.md.

Oficialul a participat la o conferinţă pe durata căreia judecătorii şi procurorii moldoveni au primit sfaturi de la colegii lor din Franţa despre cum să combată şi să prevină corupţia.

„Corupţia din sistemul judiciar este una dintre cele mai grave probleme ale Moldovei. La sfârşitul anului 2013, Parlamentul a adoptat un pachet de legi anticorupţie. Din păcate, rezultatele sunt modeste în raport cu obiectivele fixate. Nu mai putem continua în acelaşi ritm, să ne prefacem că implementam reforme. Cetăţenii moldoveni merită mai mult”, a declarat Pirkka Tapiola.

Şi alţi oficiali europeni au împărtăşit punctul de vedere exprimat de şeful Delegaţiei UE, subliniind totodată că în lupta cu flagelul corupţiei procurorii şi magistraţii trebuie să dea dovadă de curaj şi verticalitate.

„Rezultatele sunt modeste în procesul de combatare a corupţiei din justiţie. Evident, asistenţă financiară străină nu este suficientă. Schimbarea trebuie să vină din interior. Trebuie să vă schimbaţi obiceiurile, mentalitatea şi să aveţi curaj”, a remarcat şeful Oficiului Consiliului Europei în Moldova, Jose Luis Herrero.

„O justiţie egală şi echitabilă reprezintă un element crucial pentru stabilitatea ţării. Aveţi o sarcină foarte dificilă în faţă. În lupta cu flagelul corupţiei din sistemul judecătoresc este că în lupta contra alcoolismului. Trebuie să aplicaţi principiul zero toleranta”, a adăugat ambasadorul Franţei în Moldova, Pascal Vagogne.

Prezenţi la eveniment, şeful Curţii Supreme de Justiţie, dar şi cel al Consiliului Superior al Magistraturii nu au comentat declaraţiile oficialilor europeni. În schimb, procurorul general, a subliniat că eradicarea corupţiei din sistem nu este deloc o sarcină uşoară.

„Acceptăm criticile, acceptăm obiecţiile. Procuratura Republicii Moldova este parte a schimbărilor care se întâmplă în domeniul respectiv şi nu este deloc uşoară această activitate, mai ales în Republica Moldova”, a spus Corneliu Gurin.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago