Directoarea Centrului Medicilor de Familie (CMF) din Nisporeni, Vera Tăbăcaru, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Aceasta şi-ar fi angajat rudele în cadrul instituţiei pe care o conduce. Vera Tăbăcaru a refuzat să explice eventualul conflict de interese, invocând faptul că acestea sunt „probleme personale” şi că ea are tot dreptul să nu vorbească la acest subiect.
La 13 iunie curent, CNI a iniţiat procedura de control asupra eventualului caz de încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către Vera Tăbăcaru, directoarea Instituţiei Medico-Sanitare Publice – Centrul Medicilor de Familie Nisporeni. CNI a fost sesizată de către Centrul Naţional Anticorupţie.
Vera Tăbăcaru, directoarea CMF Nisporeni„Este dreptul meu să nu răspund”
Astfel, Vera Tăbăcaru şi-ar fi angajat soţul în calitate de medic de familie, fiica – asistentă medicală, iar feciorul – paznic. Contactată de Moldova Curată, directoarea CMF Nisporeni a refuzat să comenteze subiectul, afirmând că situaţia respectivă este una personală. „Nu vreau să fac declaraţii pentru presă, acestea sunt probleme personale şi este dreptul meu să nu răspund”, ne-a spus Vera Tăbăcaru.
„Funcţionarul public încalcă Legea privind accesul la informaţie”
Vasile Spinei, diectorul Centrului Directorul Centrului de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie „Acces-info”, Vasile Spinei, susţine că şeful unei instituţii medicale are statut de funcţionar public şi este obligat să dea explicaţii despre modalitatea de angajare a membrilor familiei. „Legea privind accesul la informaţie arată că furnizorul de informaţii, în cazul de faţă conducătoarea CMF, este obligat să asigure informarea activă, corectă şi la timp a cetăţenilor asupra chestiunilor de interes public şi asupra problemelor de interes personal şi, totodată, să garanteze liberul acces la informaţie. Doamna nu este obligată să vă spună detalii despre viaţa ei personală, dar în cazul în care ea, fiind conducătoarea instituţiei medicale, şi-a angajat rudele apropiate, atunci trebuie să explice cetăţenilor care au fost criteriile de selectare a acestora”, susţine directorul Centrului „Acces-info”.
Persoane apropiate – cele înrudite prin sânge, adopţie, prin afinitate
Potrivit Legii privind conflictul de interese, persoane apropiate sunt: soţul (soţia), persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşi) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră). Această lege defineşte interesul personal ca orice interes, material sau nematerial, al persoanelor apropiate care rezultă din necesităţile sau intenţiile personale ale acestora, din activităţi care altfel pot fi legitime în calitate de persoană privată, din relaţiile lor cu persoane apropiate sau persoane juridice, indiferent de tipul de proprietate, din relaţiile sau afiliaţiile personale cu partide politice, cu organizaţii necomerciale şi cu organizaţii internaţionale, precum şi care rezultă din preferinţele sau angajamentele acestora.
CNI urmează să emită un act prin care va hotărî dacă Vera Tăbăcaru a încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…