Select your Top Menu from wp menus

Șef la Orhei, fără declarație de avere publicată și cu venituri din arenda propriei mașini

Nu şi-ar fi  declarat averea şi interesele pentru anul 2019. A dat în arendă  propriul automobil  întreprinderii pe care  o conduce. A cumpărat două maşini cu câte 10 mii de lei şi a vândut una din ele de zece  ori mai scump. Este vorba despre Andrei Bostan, managerul-șef al I.M. “Orhei Transport”,  care susţine însă  că a depus declaraţia pentru anul trecut, iar pentru alte informaţii declarate, care dau de bănuit, are o serie de explicaţii. 

Declaraţia de avere şi interese a lui Andrei Bostan, manager-șef al Întreprinderii municipale (ÎM)  “Orhei Transport”, pentru anul trecut, 2019,  este de negăsit pe portalul  Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI). La telefonul liniei instituţionale de informare  al ANI ne-au spus  că dacă declaraţia nu este publicată pe portalul instituţiei, înseamnă că  subiectul declarării nu a depus-o.

 L-am întrebat pe  inspectorul  de integritate, Rodion Buzu,  ce  prevede legislaţia în cazul în care se constată că un subiect al declarării nu a depus  declaraţia anuală de avere şi interese până la data de 31 martie a anului următor.

“În dependenţă de situaţie,  se aplică amendă   în mărime de 30 până la 60 de unităţi  convenţionale. Persoana se mai  notifică pentru a depune declaraţia în decurs de 30 de zile, iar dacă nu se conformează,  inspectorul de integritate poate solicita încetarea mandatului/eliberarea din funcţia publică. Ca urmare a nedepunerii sau a depunerii tardive a declaraţiei, se efectuează şi un control al averii  persoanei în cauză”, a explicat inspectorul.

Ce a arătat Andrei Bostan  în declaraţiile pentru anii 2017 şi 2018

În anul 2017, Andrei Bostan a primit    un salariu în sumă de  37 174 lei de la I.M „Orhei Transport”, unde a început să lucreze ca manager-șef în luna august. Acesta este singurul venit arătat  de Bostan în declarația pentru anul 2017.

În următorul an, 2018, Andrei Bostan  a declarat un venit total de 228 664 lei.  Din această sumă, 108 664 lei au fost salariu managerial, iar  100 000 de lei – bani din vânzarea unui automobil.

Alţi  20 000 lei câştigaţi de Bostan în 2018 au provenit   din darea  în arendă a unui autocamion către întreprinderea pe care o conduce.

În declaraţiile managerului-sef al “Orhei Transport” figurează  două automobile-furgonete “Renault Trafic”, deţinute de acesta în proprietate. În 2015, acesta a devenit proprietar al primului automobil, fabricat  în 2003, iar în 2018 – al celui de-al doilea, fabricat în 2006.  Atât pentru primul, cât şi pentru al doilea “Renault Trafic”  Bostan ar fi plătit câte   10 000 lei.

Renault-Trafic-furgoneta
Renault Trafic  este o furgonetă autoutilitară comercială ușoară (Wikipedia)

Managerul-sef al “Orhei Transport” este proprietar a 1/3 dintr-un apartament din Chişinău, cu suprafaţa de peste 70  m.p., dobândit în 2007 şi evaluat la 397 700 lei,  şi al unui teren de 0,0581 ha, dobândit în 2000 şi evaluat la 536 366 lei.

Andrei Bostan a dobândit prin moştenire, în anul 2001,  trei bunuri imobliare:  o casă de locuit cu suprafaţa de 71 m.p., în valoare de 368 400 lei; un garaj cu suprafaţa de 27,6 m.p., în valoare de 76855.00 lei,  şi o “altă avere imobilă” cu suprafaţa de  9,2 m.p., cu valoarea indicată de  0,00 lei.

Aceste informaţii, inclusiv faptul că este titular al celor trei bunuri,  au fost declarate  de Bostan pentru anul 2017.  Un alt titular al aceloraşi bunuri imobiliare  demult moştenite apare, însă, în declaraţia pentru anul 2018. De această dată,  drept   titular a fost  indicată o “persoană fizică nerezidenta”.

Ce explicaţii vin din partea  managerului-șef  al “Orhei Transport”

Andrei Bostan nu a fost uşor de găsit. Numeroasele  apeluri  la  telefonul fix  al  I.M. “Orhei Transport”, afişat pe pagina Primăriei Orhei,   au rămas fără răspuns, iar la adresa indicată de aceeaşi sursă – strada Vasile Lupu, 36,  ne-au spus că administraţia  “Orhei Transport” deja nu mai stă  în locaţiune acolo. Nereuşite  au fost și  încercările de a-l contacta pe Bostan la telefonul mobil, oferit de un adjunct al acestuia.  La primul apel a venit mesajul “Не могу говoрить сейчас“ (“Nu pot vorbi acum”), după care zile  la rând s-a auzit  doar tonul ocupat.

Abia după ce l-am apelat   de la un alt număr de telefon, managerul-sef şi-a deschis aparatul mobil. I-am spus că îl căutăm de mult timp şi că întrebările privind declaraţiile de avere şi  interese i-au fost trimise deja prin SMS, prin mesageria de pe pagina sa de Facebook,  la adresa electronică a întreprinderii şi că aşteptăm răspunsuri.

Pentru ce trebuie?

Pentru un material jurnalistic. Nu ați depus declarația pentru anul 2019.

-Am depus-o.

-Sunt lucruri neclare și în declarațiile pentru alți ani.

-Ce anume?

-Aveți un autocamion nedeclarat ori așa îi spuneți furgonetei Renault Trafic?

-Renault Trafic este autocamion

-Care a fost necesitatea de a lua în locațiune mașina la întreprinderea unde sunt destule mașini care pot căra pană la o mie de tone? Și ați organizat concurs pentru aceasta?

-Dar de ce trebuie concurs?

-Pentru că e întreprindere municipală.

-Trimiteți întrebările!

Am trimis repetat întrebările   la adresa de e-mail a întreprinderii, iar după câteva zile am primit de la “Orhei Transport” o scrisoare recomandată, cu răspunsuri punctuale la întrebări. Răspunsurile sunt precedate de o introducere,  care  se încheie astfel:

 “Nu înţelegem de ce acordaţi aşa interes înalt faţa de personlitatea dlui Bostan Andrei, care este o persoană competentă, părinte a  patru copii, bun soţ şi gospodar al familiei, solicitând informaţie chiar şi personală, însă cu acordul lui şi a familiei dlui, vă furnizăm informaţia la întrebările Dvs”.

Întreaga scrisoare poate fi văzută AICI. În aceasta se menţionează  că  ANI i-a confirmat lui  Andrei Bostan recepţionarea  declaraţiei de avere şi interese pentru anul 2019, dar că “nu putem să vă dăm răspunsul clar şi veridic în privinţa calităţii şi funcţionalităţii plaformei portal-declaratii.ani.md”.

În cazul bunurilor  imobiliare moştenite în anul 2001, care  în anul 2018 ar fi  ajuns la o persoană nerezidentă, s-a admis o greşeală tehnică, se spune în scrisoare.   Proprietarul  nu s-a schimbat, iar întrebările pentru greşeli trebuie adresate ANI –  “sistemul nu lucrează corect şi eficient”.

În ce priveşte unul din cele două Renault Trafic-uri, procurat cu 10 000 lei  şi vândut  cu 100 000 lei, creşterea preţului se datorează faptului că “maşina a fost reparată, vopsită parţial, efectuată curăţarea chimică” de către Andrei Bostan personal, în timpul liber.

În scrisoare se mai menţionează că Renault Trafic-ul lui Andrei Bostan nu este furgonetă, deoarece,  în baza unei hotărâri de Guvern din 1999, a fost înregistrat ca autocamion. Darea în chirie a  maşinii proprii  către IM “Orhei Transport” s-a făcut în  situaţii de urgenţă, pentru transportarea  pieselor de schimb, uleiurilor etc. , “ca să nu fie murdărit ori stricat interiorul  autobuzelor. 

“Orhei Transport” nu a organizat concurs pentru închirierea unui automobil pentru că, fiind vorba de urgențe,  ar fi durat prea mult, dar şi chiria “pe piaţă” e de zece ori mai scumpă. “Nicio companie sau persoană fizică “care dau în chirie transport nu au fost cointeresate” se arată în scrisoare, mai afirmându-se că întreprinderea nu a suportat cheltuieli la reparaţia unității de transport închiriată de la șeful său.

Neclarităţi şi  necunoscute  mai rămân

Rămâne neclar, totuşi, dacă  Andrei Bostan a depus ori nu declaraţia  de  avere şi interese pentru anul 2019. Maria Chitoroagă, specialist în relaţii cu publcul la ANI:

“Dacă nu este pe portalul declaraţiilor,  reiese, se prezumă, cum ar veni,  că nu a depus-o, dar ar putea fi şi o problemă tehnică, având în vedere că portalul se află deseori în mentenanţă.  Ar  fi în avantajul persoanei vizate  să prezinte recipisa electronică despre recepţionarea declaraţiei.  Noi la momentul actual nu putem verifica, pentru că nu avem temei fără o sesizare directă sau un  articol publicat.”

Prin SMS  şi la adresa de e-mail a “Orhei Transport” i-am solicitat lui Andrei Bostan să ofere  o copie de pe recipisa electronică de la ANI, care ar confirma  depunerea declaraţiei pentru 2019, dar până la publicarea articolului nu am primit răspuns. 

Am mai intrebat-o pe Maria Chitoroagă  dacă, în cazul dării în arendă întreprinderii pe care o conduce a propriului automobil, poate fi vorba despre un conflict de interese.

 “La prima vedere  este conflict de interese, dar faptul încălcării regimului conflictului de interese va putea fi constatat doar de  un inspector de integritate în cadrul unui control iniţiat pe cauza dată”, a declarat reprezentanta ANI.

Din scrisoarea  care a venit anterior de la “Orhei Transport” mai rămâne neclar cum anume   s-a stabilit că nimeni nu e “cointeresat” să-şi dea maşina în arendă,  dacă nu a fost  organizat niciun concurs,  şi cât de imprevizibile sunt   situațiile legate de  asigurarea cu piese şi ulei la o întreprindere din domeniul transporturilor, încât acestea ajung a fi  urgențe.  

Scrisoarea despre   declaraţiile de avere şi interese ale lui Andrei Bostan a fost tipărită pe o foaie cu antet  a “Orhei Transport”, dar nu este semnată. De la Serviciul personal al întreprinderii am aflat că în perioada expedierii scrisorii managerul-șef se afla în concediu medical.

Cine este Andrei Bostan

Andrei Bostan locuieşte la  Chişinău şi ocupă funcţia de  manager-șef al  ÎM  “Orhei Transport”  de la 29 august 2017. În timpul deținerii de către el a acestei funcții,   municipalitatea, condusă de primarul de atunci, Ilan Șor (în prezent, dat  în căutare internaţională în dosarul “furtului miliardului”),  a bifat, în perioadele pre- și electorale, acţiuni răsunătoare.

 La  sfârşitul anului 2017, a fost construită Gara Auto de Nord din Orhei,  de unde unităţile de transport ale întreprinderii, timp de câteva luni din 2019, au dus călătorii pe ruta  Orhei-Chișinău, cu doar 18 lei per/bilet.  La sfârşitul anului 2018, au fost achiziţionate  prin leasing  financiar  37 de autobuze GAZEL care în ore de vârf transportă gratuit călătorii pe rutele din oraş. Construirea gării şi achiziţionarea autobuzelor noi s-au făcut cu participarea, în calitate de sponsor, a AO “Pentru Orhei”, afiliată lui Ilan Șor.

Până  a deveni   manager şef al I.M. “Orhei Transport”, Andrei Bostan a făcut parte din administraţia unei companii de tip importator-distribuitor din Chişinău. Cel puţin  până în anul  2015, acesta a fost director comercial la  “Auto-Prezent” SRL (din august 2019 – “Orizora Group” SRL),   care se ocupă inclusiv de vânzarea   autobuzelor,    deservirea tehnică a automobilelor, asigurarea lor cu piese de schimb şi materiale consumabile. „Auto Prezent” SRL este firma care în trecut a câștigat nu doar o singură licitație publică de vânzare a autobuzelor școlare. Prinre acestea și autobuzele, de la prețul cărora a pornit scandalul legat de achiziția de pe vremea fostului șef de direcție din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu.

Tatiana Djamanov

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Media regională împotriva corupției locale”, implementat de  IDIS „Viitorul”  cu susținerea financiară a Programului de cooperare pentru dezvoltare și de promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.  Proiectul are scopul de a promova intoleranța publică la corupție și de a sprijini eforturile anticorupție din Moldova prin implicarea activă a mass-mediei regionale și a OSC-urilor locale.