Sectorul bancar rămâne a fi expus vulnerabilităților, Expert-Grup

Autoritățile au întreprins mai multe acțiuni importante pentru a spori rezistența sectorului bancar. Deși există progrese, sectorul rămâne a fi expus vulnerabilităților, care pot compromite durabilitatea reformelor înregistrate. De această părere sunt experții Centrului analitic independent Expert-Grup, care indică necesitatea îndeplinirii stricte a angajamentelor luate față de Fondul Monetar Internațional, pentru a nu pune în pericol acordarea suportului financiar extern, transmite IPN.

Experții au monitorizat în perioada august-decembrie 2016 principalele acțiuni întreprinse de autorități. Printre acestea: convertirea garanțiilor acordate celor trei bănci în datorie publică. Din perspectivă legală acest deznodământ a fost singurul posibil ca urmare a îndeplinirii angajamentelor asumate de către Guvern prin emiterea garanțiilor din 2014-2015, a subliniat Eugen Ghilețchi, expert, într-o conferință de presă.

Experții atenționează asupra pericolului generat de posibilitatea anulării legii respective, dar și asupra necesității de a evita situațiile de emitere a garanțiilor fără nicio acoperire sau fără un plan clar de utilizare a resurselor în viitor, pentru a elimina pârghiile prin care fraudele sau erorile bancare se pot transforma în datorie de stat.

Printre realizări, Eugen Ghilețchi a menționat semnarea Memorandumului cu Fondul Monetar Internațional, dar și seria de schimbări în acționariatul și administrarea celor mai mari bănci și companii de asigurare. La fel, este vorba despre elaborarea proiectului legii privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, dar și aprobarea și punerea în aplicare a noului cadru privind stabilitatea financiară și adoptarea legii privind depozitarul central. Potrivit experților, acestea au permis consolidarea cadrului juridic necesar salvgardării stabilității financiare în Moldova, contribuind, per ansamblu, la progresul substanțial în sporirea rezistenței sectorului bancar și înlăturarea neajunsurilor care au făcut posibilă criza bancară din anul 2014.

Experții atrag atenția asupra necesității îndeplinirii stricte a angajamentelor luate față de FMI, pentru a nu pune în pericol acordarea suportului financiar extern. În opinia lor, o abordare strategică este necesară față de pachetele de acțiuni a cel puțin două bănci și trei companii de asigurare scoase la vânzare. Totodată, este importantă abilitarea deplină a Consiliului de Administrare a Comisiei Naționale a Pieței Financiare prin numirea unui nou președinte, respectând bunele practici instituite la numirea guvernatorului Băncii Naționale.

RadioOrhei

Recent Posts

Raportul de monitorizare al Promo-Lex menționează un caz de utilizare a resurselor administrative la Orhei în contextul alegerilor din 20 octombrie

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional a lansat astăzi…

o zi ago

Pentru campania „Europa pentru tine”, Guvernul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei

Guvernul a cheltuit pentru campania „Europa pentru tine” , peste 9,4 milioane de lei. Aceste…

o zi ago

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

2 zile ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

2 zile ago

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

5 zile ago