Primăria municipiului Orhei a refuzat să ofere informaţii despre contractele de mică valoare prin care, din 2015 încoace, a achiziţionat mărfuri, servicii şi lucrări. În răspunsul pe care l-a oferit după aproape o lună de la data depunerii cererii de informaţii, viceprimara Marina Cravcenco susţine că agenţii economici au încredinţat Primăriei informaţii confidenţiale despre afaceri şi că, pentru divulgarea secretelor comerciale, instituţia riscă să fie acţionată în judecată. Asta, chiar dacă datele solicitate erau din cele mai elementare – obiectul, scopul, suma achiziţiei, denumirea entităţii care a obţinut contractul şi data încheierii acestuia.
Prin refuz, Primăria, cel puţin, se contrazice pe sine, dat fiind că ea însăşi, de ceva timp, publică date despre achiziţiile de mică valoare prin intermediul serviciului guvernamental Mtender şi altor platforme digitale de profil. Ce-i drept, datele sunt doar despre unele contracte încheiate începând cu sfârşitul anului trecut. Astfel, despre marea parte a contractelor nu se cunoaşte absolut nimic. Asta, în situaţia în care din sumele relativ mici, cu care este plafonat acest tip de contracte – CMV, se adună milioane de lei, bani publici.
Reprezentanta Freedom House în Moldova, avocata Tatiana Puiu, spune că, prin refuzul de a furniza informaţii despre gestionarea banilor publici, Primăria Orhei a încălcat legea:
“Este o violare a dreptului privind accesul la orice informaţie de interes public. Contractele de achiziţii şi orice alte acţiuni cu privire la gestionarea banilor publici nu constituie informaţii cu accesibilitate limitată, iar autoritatea publică locală ilegal a atribuit aceste infomatii la categoria secret comercial”.
Primăria Orhei ține în secret şi datele despre contractele prestări servicii pe care le-a încheiat cu persoane fizice. De această dată, pentru a-şi întemeia refuzul de a furniza o listă cu numele prestatorior individuali de servicii, sumele plătite şi scopul fiecărui contract, au fost invocate restricții privind divulgarea datelor cu caracter personal.
În acest caz, doar cifrele seci din unele acte oficiale oferă plătitorilor de impozite posibilitatea de a se edifica cât de puţin despre cum sunt cheltuiţi banii lor. Aşa, pentru perioada anului trecut, 2018, în planul de achiziţii al Primăriei Orhei au fost proiectate contracte cu persoane fizice în sumă de 456 000 lei, în timp ce în raportul de executare a bugetului municipiului Orhei suma “altor cheltuieli în baza de contracte cu persoane fizice” se ridică la peste 750 000 lei. Împreună cu cheltuielile de 716 500 lei, efectuate la acelaşi capitol în anul 2017, suma se apropie de 1 500 000 lei.
Ca şi alte autorităţi contractante, Primăria Orhei avea obligaţia să publice planurile de achiziţii pe propria pagină web încă din 2016, dar a făcut acest lucru abia în ultimii doi ani. În lipsa planurilor pentru anii din urmă, nu sunt accesibile nici măcar datele despre intenţiile din acea perioadă privind efectuarea unor achiziţii mai mici. Informaţii orientative vin din planul pentru anul trecut, unde valoarea contractelor CMV a depășit 3 500 000 lei, şi din cel pentru anul curent, unde în scopul încheierii CMV-urilor sunt prevăzute sume care totalizează aproape 4 500 000 lei.
Una dintre primele proceduri de achiziţie, planificată şi pusă în aplicare de către Primărie în anul curent, a constat în procurarea hranei extrudate pentru câini. Prin contract CMV, semnat la sfârșitul lunii ianuarie, au fost achiziţionate 1 742 kilograme de alimente pentru câini, de la firma “Terafix” din Chişinău. După cum arată contractul, care apare pe platforma achiziţii.md, valoarea acestuia constituite 99 950 lei sau cu aproape 30 000 lei mai mult faţă de suma estimativă de 70 000 lei din planul de achiziţii.
Şi pentru anul trecut, 2018, a fost planificată o achiziţie de hrană extrudată destinată câinilor, în sumă de 70 000 lei, dar şi o achiziţie de medicamente, destinată Centrului de plasament al animalelor fără adăpost, în sumă de încă aproape 70 000 lei. Cine, ce sume de bani şi pentru ce cantitate de marfă ar fi primit în aceste cazuri nu se cunoaşte, dat fiind refuzul Primăriei de a oferi informaţii despre aceste şi alte contracte CMV.
Din categoria produselor alimentare pentru anul trecut, achiziţionate prin procedură CMV, au făcut parte şi astfel de obiecte ca pomeni, mese de pomenire, colaci, servicii pentru mese de pomenire, servicii de organizare a hranei participanţilor. În cel din urmă caz, despre genul evenimentului care a necesitat hrana participanţilor, pentru care din buget au fost prevăzuţi 4 000 lei, nu se face nicio precizare.
Spre finele anului 2018, Primăria Orhei a mai făcut o achiziţie alimentară de valoare mică. Aceasta a constat din 313 colete cu hrişcă, orez, ceai şi alte bunuri, cumpărate de la un magazin on-line din Chişinău cu aproape 16 400 lei. Niciun document de pe pagina web oficială a Primăriei nu arată cui şi când i-au fost distribuite alimentele procurate în luna decembrie, în preajma demarării campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Nici în cele șase dispoziții ale viceprimarei Marina Cravcenco, prin care timp de două luni – noiembrie si decembrie, au fost acordate ajutoare materiale în sumă totală fără precedent – de 159 900 mii lei, nu există vreo mențiune despre ajutoare sub formă de alimente.
Mai mult, achiziţia de colete alimentare nu a fost planificată, iar darea de seamă despre executarea contractului, ca şi în cazul altor achiziţii, nu a fost publicată pe pagina web a Primăriei. Asta, contrar avertizării care i-a fost dată anterior de către Agenţia Achiziţii Publice (AAP) care, la rândul ei, fusese sesizată la mijlocul anulu trecut din cauza neregulilor în domeniul achizițiilor publice de la Primăria Orhei.
La începutul lunii curente, Primăriei Orhei i-au fost solicitate informaţii despre două proceduri de achiziţie prin care, acum un an, ar fi fost procurată carne de bovină. Până la editarea acestui material, autoritatea contractantă nu a răspuns de la cine, în ce scop şi ce cantitate de carne ar fi achiziţionat prin CMV, contra sumei de 95 900 lei, conform planificării pentru luna martie 2018. Ceea ce se poate prezuma în acest caz este faptul că cei aproape 100 000 lei ar fi ajuns pentru nu mai puțin de 1000 de kilograme de carne. Asta, din considerentul că la piaţa agroalimentară cu amănuntul din Orhei preţul unui kilogram de carne de vită rămâne neschimbat de mult timp și oscilează în jurul la 90 lei/kg.
Din partea Primăriei nu au venit încă raspunsuri şi la câteva întrebări legate de achiziţionarea “cărnii de bovină de până la 3 ani” , în cadrul unei proceduri de cereri de oferte de preţuri (COP). Spre deosebire de prima achiziție, lipsa informației în privinţa celei de-a doua se acoperă partțal din baza de date a AAP. Potrivit acesteia,Cantitatea de carne procurată a fost de 3 442 kilograme, iar suma achiziţiei – 367 605,60 lei. Ceea ce înseamnă că carnea, care urma să fie lvrată timp de două luni – până la 30 iunie 2018, a fost cumpărată cu 106,80 lei kilogramul.
Pentru achiziţionarea “cărnii de bovină cu vârsta de până la 3 ani”, prin Buletinul de achiziţii publice (BAP) s-au făcut două anunţuri, în măsură să-i deruteze pe eventualii ofertanţi. Spre sfârşitul lunii ferbuarie, s-a anunţat că deschiderea ofertelor va avea loc pe 7 martie, iar la mijlocul lunii martie, s-a făcut un alt anunţ despre deschiderea ofertelor pe 23 martie. Asta, fără a modifica sau anula, pe aceeaşi cale, primul anunţ.
Firma câştigătoare a contractului, “Premium Catering” SRL își are sediul în Chişinău şi are la activ destul de multe contracte publice, obţinute de-a lungul anilor, pentru livrarea cărnii şi mezelurilor. La începutul anului curent, “Premium Catering” SRL a fost inclusă de AAP în lista “neagră”, interzicându-i-se participarea la procedurile de achiziţii pentru contracte pe bani publici, până în anul 2022. Interdicţia pentru “prezentarea datelor false în cadrul procedurilor de achiziţie” a fost aplicată în baza acuzaţiilor Primăriei oraşului Ialoveni, dar a fost suspendată după mai puţin de două luni de către Judecătoria sectorului Râșcani.
În 2018, la achiziţionarea alimentelor, Primăria Orhei a făcut uz nu numai de proceduri CMV şi COP, dar şi de licitaţii publice. În rezultatul unei licitaţii din luna mai, firmei “Brodețchi” SRL, la mijlocul lunii iunie, i-a fost atribuit un contract în sumă de 6 880 860 lei, pentru prepararea şi distribuirea hranei la grădiniţele de copii, în a doua jumătate a anului. Această procedură de achiziţie a fost analizată în detaliu într-un raport al IDIS Viitorul, unde s-a menţionat faptul că, la cea mai mare achiziţie organizată de Primăria Orhei, a participat un singur agent economic.
Acelaşi lucru s-a întâmplat, însă, şi la următoarea licitaţie pentru aceleaşi servicii, care a fost organizată spre sfârşitul anului trecut, şi în rezultatul căreia a fost atribuit un contract în sumă de 6 503 750 lei. Din nou, singura firmă care a pretins să prepare şi să distribuie hrană în grădiniţe, de astă dată – pentru prima jumătate a anului 2019, a fost “Brodețchi” SRL.
“Brodețchi” SRL este o companie cu sediul în oraşul Orhei, cunoscută pentru specializarea sa în domeniul comerţului cu produse alimentare şi a alimentaţiei publice. Înainte de a obţine primul contract cu Primăria, firma s-a obligat să prepare şi să livreze timp de două luni cina pentru grădiniţele de copii din oraş. Obligaţiunea a fost formulată în cadrul unui acord de colaborare, unde firma figura ca prestator, Primăria – ca partener principal, iar Asociaţia Obștească “Pentru Orhei”, aferentă ex-primarului şi actualului deputat Ilan Sor – ca sponsor.
Acordul de colaborare dintre Primăria Orhei, AO “Pentru Orhei”, și “Brodețchi”SRI a fost aprobat de Consiliul municipal (CM) Orhei, unde majoritatea sunt consilieri afiliaţi lui Ilan Șor – principalul figurant în raportul Kroll privind frauda bancară, care a fost condamnat de prima instanță la 7, 5 ani de închisoare.
În lunile martie și iunie 2018, CM Orhei a rectificat de două ori bugetul și a suplimentat partea de venituri, la “donaţii voluntare”, cu suma totală de 3 362 700 lei, care urma să fie cheltuită pentru alimentarea copiilor din instituțiile publice de educație timpurie (IPET). Ulterior, Primăria a anunţat că “mâncarea de restaurant”, care le este servită copiilor din grădinițe, se datorează faptului că bugetul local s-a majorat și astfel a devenit posibilă dublarea sumelor pentru alimentarea preșcolarilor, fără vreo plată suplimentară de la părinți.
Dar, la sfârşitul anului 2018, valoarea iniţială a contractului cu “Brodetchi” SRL a fost micşorată cu 964 982 lei și a coborât la 5 915 878 lei. În același timp, raportul privind executarea bugetului local denotă că la capitolul “cheltuieli curente pentru instituţiile subordonate”, s-au realizat doar 1 520 600 lei sau 45% din suma de donații anunțată.
Tot la finele anului 2018 a devenit cunoscut că, cu un an mai devreme, în 2017, alimentarea în grădiniţe s-a făcut cu diminuarea normei financiare. În loc de 21 lei/zi cuveniți, copiii erau hrăniți din sume care variau între 16 lei/zi până la 20 lei/zi pentru un copil. Asta, în timp ce de la părinții preşcolarilor a fost încasată suplimentar suma totală de 0,30 mil. lei. Subalimentarea a avut loc tocmai în perioada, când Primăria Orhei a anunțat că a contractat un specialist prezidențial, care va garanta, intre primele, “…respectarea normelor fiziologice de consum pentru un copil…”, ca parte a asigurării alimentării calitative a copiilor în grădinițe.
Datele despre finanțarea sub nivel a alimentației copiilor din grădinițe, dar și concluzia că rapoartele financiare ale Primăriei Orhei de până la anul 2018 nu prezintă o imagine corectă și fidelă a situației reale, se conțin în raportul de audit al Curții de Conturi (CC), făcut public la sfarșitul anului trecut. Raportul a fost remis atât primarului, cat și CM Orhei, dar până în prezent nimeni din decidenții locali nu a suflat o vorbă, cel puțin în spațiul public, despre raportul CC și despre ce se face pentru a îndrepta lucrurile.
Autor: Tatiana Djamanov
Această investigație a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățiri inovative în sistemul de achiziții publice din Republica Moldova prin incluziune, creativitate și practici de respectare a legislației”, implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Această investigație a fost finanțată de UE și co-finanțată de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul acestei publicații aparține autorilor și nu reflectă neapărat poziția UE și a Guvernului Britanic.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…