Problema schimbărilor climatice este extrem de importantă prin prisma influențelor majore pe care le generează aceste fenomene, iar Republica Moldova nu face excepție. Potrivit ultimelor prognoze temperatura mai ridicată peste medie și lipsa precipitațiilor din luna mai vor reduce recolta din 2018 cu peste 10%. A explicat jurnalistul Victor Ursu în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.
În momentul de față, agricultura moldovenească se confrunta cu probleme serioase legate de modificările climatice ce au loc în sensul extinderii aridizării zonelor agricole întinse. Astfel, temperaturile peste medie din perioada curentă și lipsa precipitațiilor vor influența recolta. Serviciul Hidrometeorologic susține că agricultorii vor recolta, în medie, până la 3,1 tone de grâu la hectar față de 3,1 tone recolta din anul precedent.
”În anii în care sunt condiţii meteorologice bune, avem producţii bune, în anii în care nu avem vreme bună, producţiile scad. Ajungem la aceeaşi concluzie, dacă nu este refăcut sistemul de irigaţii, vom avea această problemă în mod ciclic, o dată la câţiva ani”, a spus Victor Ursu.
Ca urmare a reducerii producției agricole prognozată pentru anul curent am putea asista la o creștere a prețurilor. Iar cu producţiile mai mici, fermierii sunt îngrijoraţi că nu îşi vor putea recupera investiţiile făcute. În același timp, o producție agricolă mai mică poate avea afecte și asupra forței de muncă, care cumulează o treime din totalul populației ocupate.
Totodată, ponderea limitată a investiţiilor în agricultură impune o presiune suplimentară asupra competitivităţii pe termen lung a sectorului. Deşi ponderea investiţiilor agricole în totalul investiţiilor a crescut în ultimii ani, această majorare de capital nu este suficientă pentru a opri deprecierea grea a activelor agricole. Măsura-cheie a investiţiilor, ce reprezintă importul de utilaje şi echipamente agricole, a apărut doar în ultimii ani, stimulată de excesul de venituri generate urmare a creşterii preţurilor la producţia agricolă, precum şi de realinierea programelor guvernamentale la subvenţionarea investiţiilor.
În concluzie, Victor Ursu a spus că în prezent, Republica Moldova se reprofilează pe exporturile cu valoare ridicată. Pentru ca agricultura să crească este necesară sprijinirea mediului de macro-politici şi climatul investiţional rural, consecvenţa politicilor agrare pentru sprijinirea dezvoltării pieţelor private, dreptul de proprietate pentru dezvoltarea pieţelor.
Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…