Sebastian Ghita a fost dat in urmarire nationala, joi, la scurt timp dupa ce instanta suprema a decis arestarea preventiva in lipsa a fostului deputat. Numele lui Sebastian Ghita si date despre acesta au fost introduse in aplicatia „Urmariti” a Politiei Romane, la care au acces toate structurile de politie din tara, scrie News.ro.Potrivit procedurii, in cazul in care Sebastian Ghita nu va fi gasit in tara, iar autoritatile vor avea indicii ca acesta a parasit Romania, anchetatorii vor cere instantei emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui, urmand sa fie dat si in urmarire internationala.
Fostul deputat Sebastian Ghita este cautat din 21 decembrie 2016, dupa ce a fost chemat la DNA Ploiesti, in dosarul de coruptie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair in Romania, si nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.
Sebastian Ghita nu avea dreptul sa plece din tara fara acceptul procurorilor, intrucat este sub control judiciar, masura preventiva luata in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie alaturi de fosti sefi din Parchet si Politie din judetul Prahova.
Ultima data, Sebastian Ghita s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar pe 19 decembrie 2016.
Instanta suprema a respins, in 27 decembrie, cererea DNA Ploiesti de emitere a unui mandat de arestare preventiva in lipsa a fostului deputat Sebastian Ghita si a mentinut masura controlului judiciar pe cautiune, cu interdictia de a parasi tara in dosarul in care acesta este cercetat sub control judiciar.
Un complet de trei judecatori de la instanta suprema decisese, in 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghita sa ii fie ridicata interdictia de parasire a tarii, una dintre obligatiile din cadrul controlului judiciar pe cautiune.
De la disparitia sa, din 21 decembrie, Sebastian Ghita a avut patru aparitii la Romania TV, postul de televiziune pe care il controleaza, in care a lansat acuzatii la adresa procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). El a prezentat, marti seara, o inregistrare audio in care Traian Basescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocand si numele judecatoarei Camelia Bogdan, dar si pe cele ale procurorului sef al DNA Codruta Kovesi si pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.
Procurorii Parchetului instantei supreme s-au autosesizat in acest caz, privind posibile imixtiuni in actul de justitie.