Select your Top Menu from wp menus

Scrutinul prezidenţial va fi monitorizat de către Misiunea ENEMO

Scrutinul prezidenţial din 30 octombrie va fi monitorizat de către Misiunea de Monitorizare a Alegerilor  (MOA) din cadrul Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO). Misiunea s-a lansat marţi, 18 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN. Obiectivul misiunii este de a contribui la îmbunătăţirea integrităţii şi transparenţei procesului electoral în cadrul scrutinului prezidenţial.

Dritan Taulla, şeful adjunct al Misiunii, a declarat că Reţeaua Europeană a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor are o experienţă îndelungată în observarea alegerilor din ţările cu democraţii în tranziţie din Europa Centrală şi de Est şi Asia Centrală. Până în prezent este a 23-a misiune de observare a alegerilor. În Republica Moldova aceasta urmează să se încheie la începutul lunii decembrie. ENEMO este o reţea internaţională de 23 de organizaţii lidere non-profit, non-partizane şi non-guvernamentale din 18 ţări din Europa Centrală şi de Est şi Asia Centrală, inclusiv trei ţări ale Uniunii Europene. Aceasta a fost fondată în septembrie 2001.

Şeful Misiunii, Peter Novotny, a menţionat că observatorii vor urmări comportamentul organelor electorale, cadrul juridic cu accent pe egalitatea de gen, dar şi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. La fel, va fi monitorizat procesul de tratare a plângerilor şi căile de atac de către cele două organe ale administraţiei electorale şi instanţele de judecată; precum şi mediul politic general în care vor avea loc alegerile.

MOA va evalua procesul electoral din perspectiva respectării standardelor internaţionale pentru alegeri democratice, cadrul legislativ naţional şi angajamentele OSCE. În afară de observaţia directă şi analiza cadrului legislativ, observatorii se vor întâlni cu părţile interesate, inclusiv oficiali ai administraţiei electorale, reprezentanţi ai societăţii civile. La fel, vor avea loc întrevederi cu candidaţii la preşedinţie, partide politice, funcţionari ai instituţiilor de stat relevante, care joacă un rol în procesul electoral şi reprezentanţii presei, pentru a primi o imagine mai cuprinzătoare cu privire la procesul electoral.

Peter Novotny a declarat că echipă de bază a MOA este compusa din şase experţi cu sediul la Chişinău. Zece echipe de observatori pe termen scurt vor fi trimişi în diferite zone ale ţării la ziua alegerilor pentru a observa deschiderea secţiilor de votare, procesul de votare, numărarea şi totalizarea rezultatelor. Observatorii pe termen scurt vor fi împărţiţi în echipe de câte doi observatori fiecare, ca urmare a unui plan elaborat de către MOA. Misiunea va urmări, de asemenea,  al doilea tur de scrutin, dacă acesta va avea loc.

Constatările misiunii vor fi anunţate printr-un raport intermediar, care urmează să fie publicat cu puţin timp înainte de ziua alegerilor, o declaraţie preliminară de două zile după ziua alegerilor şi prin raportul final, care urmează să fie publicat în termen de 60 de zile din ziua alegerilor.

ENEMO Misiunea Internaţională de Observare a Alegerilor pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 din Republica Moldova este susţinută financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, în cadrul Programului de Fond cu Responsabilitate; şi Black Sea Trust, un proiect al German Marshall Fund al Statelor Unite ale Americii.