Select your Top Menu from wp menus

Scriitorul Boris Akunin: „Putinismul” nu va rezista multă vreme. Rusia este guvernată de „arestocraţie”

Sistemul politic rus actual, numit „putinism”, „nu va rezista mult timp”, afirmă scriitorul Boris Akunin, care se declară „pesimist pe termen scurt în privinţa Rusiei, dar optimist pe termen mediu”, apreciind că în prezent ţara sa „se afundă în tenebre”.”Mă tem că preţul care va trebui plătit pentru schimbarea regimului va fi ridicat”, spune el într-un interviu acordat AFP, cu ocazia festivalului Joseph Conrad, organizat la Cracovia, în sudul Poloniei, în semn de omagiu pentru scriitorul britanic de origine poloneză.

Întrebat despre aparenta eficienţă a puterii ruse în Ucraina, Akunin spune că „nu ştie foarte bine ce se petrece acolo”, dar se declară convins că „ameninţarea rusă reprezintă un factor de consolidare a naţiunii ucrainene”. Problema principală a Ucrainei este „aceeaşi ca în Rusia: corupţia”, adaugă el.

Akunin, care scrie o istorie a Rusiei în opt volume – dintre care două au fost deja publicate – povestită într-un limbaj simplu, accesibil marelui public, crede, ca istoric, că mentalitatea naţiunii ruse de astăzi se explică prin raţiuni foarte vechi. „Totul pleacă de la Hoarda de Aur. Statul rus de astăzi este moştenitorul Imperiului lui Ginghis Han mai degrabă decât al Bizanţului”, afirmă el.

„Nu este nici bine nici rău, iar în anumite situaţii aceasta prezintă avantaje. Imperiul este sacralizat, puterea este sacralizată, viaţa oamenilor nu se supune legii, ci ordinelor”, consideră Akunin, pentru care Rusia actuală este guvernată de „arestocraţie”, sau, mai bine zis, de un grup de oameni care îşi rezolvă problemele arestându-i pe cei care îi deranjează.

sursa: mediafax.ro