Select your Top Menu from wp menus

Scolile de la Orhei „marcate” de marcarea Zilei(lor) Francofoniei.FOTO

In institutiile de invatamant din raionul Orhei se desfasoara seminare, lectii  deschise, concursuri  si alte manifestatii, traditionale pentru aceasta perioada din luna martie, dedicata francofoniei,  dupa cum a relatat   Maria Movileanu, specialist-metodist responsabil de limbi straine din cadrul Directiei Raionale Invatamant si Sport.

Cu prilejul Zilelor Francofoniei, Orheiul va fi vizitat de catre  Presedinta Asociatiei profesorilor de limba  franceza a proiectului “Prieteni fara frontiera”, Maryse  Degalaix . Aceasta va  merge la   liceul teoretic din Peresecina si gimnaziul din Malaiesti. Oaspete din Franta  va asista si la Festivalul National de cintec francofon  care se va desfasura pe 24 martie, la Chisinau.      Raionul Orhei va fi reprezentat la acest festival de catre Larisa Levinţa din gimnaziul Ciocilteni si Virineea Pârnau  din gimnaziul Malaiesti. Acestea fiind elevele care,  in cadrul festivalului de cintec francofon  din anul  trecut  desfasurat la nivel local, au ocupat locuri de frunte.

Maria Movileanua a mentionat  in context ca de 5 ani raionul  Orhei  este parte a proiectului “Prieteni fara frontiera”. In cadrul acestui proiect, raionul a primit loturi de carte franceza si au fost organizate vizite ale  profesorilor si elevilor-orheieni in Franta.

In orasul Orhei, la liceul theoretic Ion luca Caragiale, de 13 ani activeaza clasele bilingve. Iulia Zaporojan, profesoara de limba si literatura franceza si responsabila de proiectul claselor bilingve,  a declarat ca proiectul  respectiv  a demarat in 1999 cu 52 de elevi. Astazi in proiect sunt incadrate 14 clase cuprinzind 311 elevi- 116 in clasele primare, 130 in clasele gimnaziale si 65 in liceu. In ultimii 3 ani elevii claselor bilingve au ocupat 11 locuri premiante la concursul republican si o mentiune le concursul international de limba francreza de la Buzau, Romania.

Pe 20 martie este  marcata  Ziua Internationala a Francofoniei in toate tarile unde  franceza este limba oficiala, de cultura, de lucru sau de comunicare internationala.

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/scolile-de-la-orhei-marcate-de-marcarea-zilelor-francofoniei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19