Select your Top Menu from wp menus

Şcoala şi grădiniţa din Ţareuca şi-au instalat sistem de încălzire pe biomasă, alternativ celui pe gaz

Şcoala şi grădiniţa din satul Ţareuca, raionul Rezina, şi-au instalat două centrale termice moderne de ardere a peletelor. De iarna viitoare, cei peste 230 de copii şi angajaţi ai şcolii şi grădiniţei vor avea energie termică din combustibil produs în sat se menţionează într-un comunicat remis Radio Orhei.
Sistemul de încălzire pe biomasă este unul alternativ celui existent pe gaz. „Puţinele săptămâni în care am testat noul sistem de încălzire pe biomasă au arătat că economiile pe care le vom face pe sezon de încălzire vor fi de ordinul sutelor de mii de lei”, spune Mihail Olari, primarul satului Ţareuca.

Investiţia totală a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” în s. Ţareuca a fost de 167.350 USD, cea a comunităţii fiind de 19.000 USD. „Datorită fondurilor europene, aceste beneficii vor putea fi simţite de instituţiile publice din fiecare raion”, a declarat Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, in cadrul unei vizite in acest sat intreprinse astazi.

Ţareuca este una din cele 4 comunităţi din raionul Rezina selectate să îşi încălzească instituţiile publice cu energie din biomasă. Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro). Până în prezent, 119 sate au fost selectate să îşi conecteze instituţiile publice la sisteme termice pe biomasă alternative celor existente.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/scoala-si-gradinita-din-tareuca-si-au-instalat-sistem-de-incalzire-pe-biomasa-alternativ-celui-pe-gaz/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19