Select your Top Menu from wp menus

Schimbarea sistemului electoral actual este imperativă, opinii

Schimbarea sistemului electoral actual este imperativă. Aceasta pentru că, în mare parte, toate problemele țării sunt legate de clasa politică din Moldova. Această opinie a fost exprimată de invitații emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

În opinia decanului Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova, Alexandru Solcan, fără a schimba sistemul electoral, nu poate fi schimbat sistemul politic din Republica Moldova. „Sistemul actual a favorizat partidele politice și le-a declasat: noi am rămas fără partide politice în adevăratul sens al cuvântului. Ele au fost transformate în niște SRL-uri”, a spus Alexandru Solcan. Potrivit lui, sistemul electoral vechi înseamnă că aceste partide vin în alegeri cu liste electorale și formează parlamente și guverne tot de tip SRL.

Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, a declarat că partidele de opoziție doresc să beneficieze de vechiul sistem electoral proporțional pentru că nu admit alte persoane care ar putea să-i umbrească în preajma lor. „Dacă s-ar deschide opoziția, cred că am fi avut o dreaptă autentică, veritabilă care merită susținută și ar fi câștigat susținerea majorității cetățenilor”, a spus Roman Chircă.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a menționat, că potrivit dreptului internațional, este o încălcare a statului dacă nu execută în totalitate o hotărâre a unei instanțe judiciare internaționale sau de arbitraj și este dreptul statului de a căuta procedurile de implementare a unui aviz consultativ, inclusiv și al Curții Internaționale de Justiție. „De aici trebuie să pornim și să facem reformele. După asta vor dispărea problemele”, a spus Vitalie Gamurari.

Potrivit analistului media Cristian Tabără, opoziția pro-europeană creează în permanență impresia că Moldova se află în pragul catastrofei. „Manipularea cu siguranță funcționează și oamenilor li se induce în permanență sentimentul că o catastrofă iminentă planează asupra Republicii Moldova”, a spus analistul.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/schimbarea-sistemului-electoral-actual-este-imperativa-opinii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19