Select your Top Menu from wp menus

Schimbarea orei şi curiozităţi despre ceasuri

Anual, in ultima duminica din octombrie, se trece la ora de iarna si se da ceasul inapoi cu o ora. In 2013, trecerea la ora de iarna va fi la sfarsitul acestei saptamani, pe 27 octombrie. Similar, in ultima duminica   din martie, se trece la ora de vara si se da ceasul inainte.     Data viitoare, schimbarea orei va avea loc pe 30 martie 2014. Scopul acestor schimbari  este de a folosi cat mai mult timp lumina Soarelui si astfel de a realiza o economie insemnata de energie.

Stiati ca…

Henry Graves Supercomplication

…cel mai scump ceas din lume este „Henry Graves Supercomplication” produs de firma elvetiana Patek Philippe in 1933? Acesta s-a vandut in 1999 la casa de licitatii Sotheby’s pentru mai mult de 11 milioane de dolari. Este construit din aur de 18k, are 24 de functii secundare si 900 de parti.

Jaeger LeCoultre 101 1929…cel mai mic ceas mecanic de mana construit vreodata dateaza din 1929? Jaeger-LeCoultre ‘101’ a fost produs in serie pana in anii ’50, cantareste 0,9 grame, masoara 14mm x 4,8mm x 3,4 mm si este compus din 74 de parti. TotJaeger-LeCoultre detine si recordul pentru cel mai subtire ceas mecanic.
Little Ben Londra…pe langa Big Ben, in Londra exista si un ceas miniatura numit Little Ben? Acesta din urma este o replica a vestitului ceas londonez si a fost amplasat in locatia actuala din 1892. Din 1981, dupa o sponsorizare a firmei Elf Aquitaine Ltd. „Little Ben” simbolizeaza prietenia franco-britanica.
Ceas Atomic 1955…primul ceas atomic a fost construit in Statele Unite in 1949? Insa primul ceas atomic cu adevarat exact, ce functioneaza pe baza frecventei perioadei de oscilatie a atomului de cesiu 133, a fost construit de Louis Essen in 1955 in Laboratorul National de Fizica din Marea Britanie.
Pendula Galileo Galilei…primul concept de ceas pendula ii apartine lui Galileo Galilei? Acesta a studiat miscarea pendulei inca din 1582 si a schitat un proiect pentru un ceas pendula dar nu l-a construit inainte de moartea sa din 1642. Primul ceas pendula a fost construit de Christiaan Huygens in anul 1656.
Ora Exacta Bucuresti
…indiferent ca locuiesti in Romania, la Bucuresti, Iasi, Cluj, Oradea  sau in R.M oldova la Chisinau, Orhei, Edinet,  Cahul atat ora oficiala  a Romaniei , cat si cea a Moldovei este aceeasi? Acest lucru se intampla datorita impartirii suprafetei Pamantului in zone numite fusuri orare.

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/schimbarea-orei-si-cateva-curiozitati-despre-ceasuri/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19