Select your Top Menu from wp menus

Schimb de replici între deputatul Roman Boțan și noul șef al SIS-ului pe tema 7 aprilie 2009

Vitalie Pîrlog, fost ministru al justiției în perioada 2006-2009 a devenit astăzi noul șef al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova. Înainte de a obține votul coaliției de guvernare, Pîrlog a trebuit să răspundă și câtorva întrebări. Printre deputații care i-au adresat întrebările, s-a numărat și Roman Boțan din Orhei.

Parlamentarul a stăruit să afle dacă Pîrlog va depune eforturile necesare pentru a elucida cazurile de maltratări din aprilie 2009, atunci când noul șef al SIS deținea funcția de Ministru al Justiției.
În replică, Vitalie Pîrlog a spus că atitudinea sa de atunci a fost una în conformitate cu legea, iar insinuările lansate în presă sunt de natură politică.

Amintim că după alegerile din aprilie 2009, au urmat proteste violente antiguvernamentale care s-au soldat cu zeci de persoane rănite din partea protestatarilor și polițiștilor. În același timp, mai mulți tineri reținuți au fost maltratați în comisariatele de poliție și cel puțin o persoană a fost omorâtă în cadrul intervenției oamenilor legii.

Guvenarea de atunci a acuzat partidele de opoziție, dar și unele ONG-uri de tentativă de lovitură de stat. Mai mult autoritățile comuniste au acuzat și România de implicare în evenimente, introducând regimul de vize pentru această țară.

În 2009 Consiliul Naţional al organizaţiilor neguvernamentale din Moldova îşi exprima îngrijorarea în legătură cu solicitările Ministerului Justiţiei adresate unor ONG, scrisori din care reiese că organizaţiile respective ar fi co-organizatori ai acţiunilor din 7 aprilie 2009, fapte care nu sunt adevărate.

Până în prezent nici guvernarea comunistă nici cele care au schimbat-o nu au făcut lumină în cazul protestelor din aprilie 2009. Toate persoanele cu funcții înalte de răspundere în Ministerul de Interne au scăpat de pedeapsă.
Între timp mai mulți fruntași comuniști, care susțineau ideea că protestul de atunci a fost o tentativă lovitură de stat, susținută de România au aderat la Partidul Democrat.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/schimb-de-replici-intre-deputatul-roman-botan-si-noul-sef-al-sis-ului-pe-tema-7-aprilie-2009/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19