Categories: RegiuneSocialȘtiri

Schimb de experienţă dintre elevii din România şi Repubica Moldova

Timp de doua zile, liceul Alecu Russo din Orhei a găzduit deşfăşurarea schimbului de experienţă dintre elevii din România şi Repubica Moldova, ambele ţări participante în cadrul  proiectului Academiei şcolilor din Europa Centrală (ACES).

Proiectul are la bază obiectivul de creare a condiţiilor necesare pentru dialog intercultural şi cooperare între elevi, dar şi cel de a crea o reţea permanentă de cunoştinţe comune, metode comune de învăţare şi inovaţie. Colaborarea liceului Alecu Russo cu Aces, a început în luna octombrie 2012 la Lasko, Slovenia, continuat la Bucureşti, România, iar în perioada 4 – 5 martie 2013, circa 30 de elevi şi profesori ai Liceului Teoretic „Alecu Russo” şi ai Şcolii gimnaziale 129, Bucureşti, s-au întâlnit la Orhei pentru un nou schimb de experienţă, iar în luna aprilie acest proiect va culmina la Senec, Slovacia.  Atît elevii, cît  şi profesorii au lucrat în patru grupuri pentru a definitiva produsele media create: Revista “Dracula – acum şi atunci”, Calendarul Dracula, Harta turistică Dracula şi piesa de teatru “Dracula reînvie”.  Victoria Tabuncic, elevă în clasa a VIII-a relatat: “Elevii şi-au demonstrat abilităţile învăţate pe parcursul proiectului prin prezentări creative a produselor finale – redactarea revistei, crearea unei coperte pentru calendar, aplicare pe harta a miturilor şi a adevărurilor, şi nu în ultimul rând, o piesă de teatru, regizată de Sergiu Burlescu, elev în clasa a XII. Ne-am simţit bine împreună şi pentru două zile am fost un tot întreg”.

A doua zi la întîlnire au participat şi reprezentanţii de la Academia Centrală de Şcoli Europene (ACES) Maximillian Eichinger, reprezentant Interkulturelle Yentrum şi Knut Neumayer, directorul programului “Europe” al Fundaţiei ERSTE.

Proiectul ,,Dracula … mit sau realitate” susţinut de ACES are drept scop descoperirea, prin intermediul mass-media,  a adevărului despre mitul lui Dracula şi  separarea lui de realitate. „Este o experienţă unică atât pentru elevi, cât şi pentru profesori: învăţăm unii de la altii”, conchide Aliona Golub, coordonator de proiect.

 

Autor Anastasia Volimbovschi

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

3 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

5 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago