Select your Top Menu from wp menus

Scade taxa de folosire a drumurilor pentru autocare și camioane care tranzitează Moldova

Taxa pentru folosirea drumurilor de către autocare și camioane străine care tranzitează Republica Moldova se reduce. Un proiect de lege votat vineri, 10 martie, în primă lectură prevede reducerea taxei cu 30%, transmite IPN.

Autorul proiectului, deputatul democrat Corneliu Dudnic, a declarat că reducerea acestei taxe va permite ca autocarele și camioanele să nu evite tranzitul prin Republica Moldova. Actualmente taxa în cauză este achitată de un număr mic de subiecți în condițiile în care aceasta este foarte înaltă în comparație cu țările din regiune.

Astfel, dacă în Republica Moldova se aplică o taxă de tranzit în mărime de 85 de euro, atunci în România și în Bulgaria aceasta este de doar 11 euro. Taxa de 85 de euro aplicată la kilometru (aproximativ 250 de km) ar constitui 0,34 de euro, în comparație cu Belarus care aplică o taxă de 0,145 de euro/km sau Rusia – 0,04 euro/km.

O altă propunere din proiect se referă la anularea scutirilor pentru autovehiculele din țările care nu respectă acordurile bilaterale. Astfel, se propun modificări la Codul Fiscal pentru a prevedea că, în cazul în care statele cu care Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale sau multilaterale privind transportul rutier, aplică taxele contrar prevederilor, atunci Republica Moldova va aplica și ea la rândul său taxe rutiere.

În nota informativă a proiectului se menționează că scopul acestuia este asigurarea intereselor financiare ale statului prin prisma acumulării resurselor financiare publice necesare finanțării cheltuielilor Fondului rutier, precum și promovarea unei corelații juste între mărimea taxelor rutiere achitate.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/scade-taxa-de-folosire-a-drumurilor-pentru-autocare-si-camioane-care-tranziteaza-moldova/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19