Select your Top Menu from wp menus

SBU a capturat 1,5 kg de material RADIOACTIV transportat din Transnistria în Ucraina

Serviciul de contrainformaţii al SBU (serviciului de securitate al Ucrainei) a reţinut 1,5 kg de material radioactiv care era transportat din regiunea separatistă transnitreană în estul Ucrainei. Despre aceasta în cadrul unui briefing a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marina Ostapenko

Pe teritoriul regiunii Cernăuţi au fost reţinute 9 persoane, printre care se află şi un cetăţean al Rusiei , celalţi fiind ucraineni, care transportau din Transnistria într-un autoturism cu numere de înmatriculare străine 1,5 kg de material radioactiv într-un container de fabricaţie artizanală – a spus aceasta.
„Nu este exclus că acest material urma să ajungă în regiunile din est cu scopul de a confecţiona aşa-numită bombă „murdară” pentru a fi utilizată în timpul unor acţiuni de masă”
Pe acest fapt a fost pornit un dosar penal

Amintim că în 2011 într-un raport Senatul american, se arăta extrem de preocupat de cazurile de trafic de materiale radioactive din Republica Moldova, în special de cele din regiunea separatistă Transnistria.

Șase persoane suspectate de trafic de material radioactiv au fost arestate la 27 iunie 2011 la Chișinău, prilej cu care au fost confiscate 9 kg de uraniu 235, ce poate servi la fabricarea de bombe atomice. Conform raportului senatorial american, din oferta vânzătorilor făcea parte și plutoniu.

Anterior s-a relatat despre faptul că şapte persoane domiciliate în Chişinău, dintre care una neidentificată din regiunea transnistreană, sunt suspectate de introducerea ilegală în R. Moldova a substanţelor radioactive. Astfel, pe 20 iulie 2010, în municipiul Chişinău au fost reţinuţi în flagrant delict cei şapte suspecţi de la care au fost ridicate 1,8 kg de Uraniu 238. Aceştia intenţionau să-l comercializeze la preţul de 9 mil. de euro.

sursa: National.MD


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/sbu-a-capturat-15-kg-de-material-radioactiv-transportat-din-transnistria-in-ucraina/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19