Select your Top Menu from wp menus

Savanții au modelat ”conviețuirea” omenirii și noului coronavirus pentru următorii ani

Simptomatica COVID-19 se poate schimba în anii următori spre o decurgere mult mai ușoară a bolii. Cu alte cuvinte, noul coronavirus, probabil va deveni nu mai virulent decât o răceală simplă, scriu în revista Science, savanții din universitățile Emory și Pennsylvania din SUA.
Dacă SARS-CoV-2 va deveni endemic ( virus care nu poate fi nimicit și care continuă să existe sub formă de erupții spontane în diferite locuri), când majoritatea se vor îmbolnăvi cu el încă în copilărie, acesta probabil va intra în rândul coronavirușilor care provoacă răceli ușoare.


Modelul americanilor e bazat pe studiul a patru coronaviruși HCoV care demult circulă printre oameni și provoacă răceli obișnuite, dar și a primului ”sars” – SARS-CoV-1.
Autorii scriu că aproape toți se infectează cu HCoV la vârste fragede, ceea ce asigură o imunitate, care la maturitate protejează de simptome grave, dar nu previne reinfectarea, aceasta este posibilă timp de un an de la infectarea precedentă. În acest caz nefiind vorba de imunitate colectivă.


Grupul de savanți a plecat de la ipoteza că dacă oamenii se vor îmbolnăvi de SARS-CoV-2 în primii ani de viață, atunci mai târziu acesta la fel ca și HCoV va provoca o simplă răceală. ” Cu adevărat nu cunoaștem, care ar fi simptomele dacă cineva s-ar îmbolnăvi de HCoV la maturitate și nu în copilărie”, spun savanții care pleacă de la premiza contrarie. Potrivit modelării, o transmitere mai rapidă a infecției duce la o trecere mai rapidă în stare endemică, dar și la un număr mare de decese. Respectarea distanței sociale salvează vieți, încetinește trecerea în faza endemică și oferă timp pentru vaccinarea golbală, ultima la rândul său, accelerând trecerea în faza endemică și diminuarea numărului victimelor.


Modelul savanților americani, prognozează că imunitatea care blochează infecția, își pierde puterea destul de rapid, dar imunitatea care diminuează gravitatea bolii se păstrează destul de mult timp.
Adică coeficientul de mortalitate (IFR) al virusului poate deveni chiar mai scăzut decât la gripa sezonieră (0,1%), odată cu intrarea în faza endemică stabilă. În cazul unei asemenea evoluții, rata de mortalitate va scădea în următorii ani, la fel diminuîndu-se necesitatea acută de vaccinare în masă, presupun cercetătorii.


”Din această cazuă trebuie depus maxim de eforturi pentru a rezista acum, în ”debutul” SARS-CoV-2 din calea acestuia spre faza endemică”, subliniază autorii. Ei scriu că vaccinarea va salva sute de mii de vieți în primii ani de la implementarea acesteia, dar apoi prelungirea vaccinării poate deveni mai puțin vitală.


Datele despre SARS-CoV-2 la bebeluși și copii de vârste mici, disponibile în prezent, oferă posibilitatea de a presupune că nivelul gravității acestei infecții la ei, este în medie moderat, iar rata de mortalitate este foare joasă. Deocamdată nimeni nu știe cât de mult acționează în timp imunitatea față de COVID-19 și în ce măsură aceasta previne transmiterea virusului.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/savantii-au-modelat-convietuirea-omenirii-si-noului-coronavirus-pentru-urmatorii-ani/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19