Categories: SocialȘtiri

Sancțiunile pentru încălcarea normelor privind alimentația copiilor vor fi înăsprite

Autoritățile își propun să opereze modificări la Codul Contravențional și Codul Penal pentru a înăspri sancțiunile pentru încălcarea normelor privind alimentația în grădinițe și școli. De asemenea, își propun să ajusteze meniul model, de exemplu prin oferirea a mai multă apă potabilă, în loc de sucuri. Autoritățile vor elabora un caiet de sarcini și reglementări tehnice standardizate pentru achiziționarea produselor alimentare pentru copii. Despre aceasta a anunțat secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Potrivit secretarului general al executivului, sunt cunoscute multiplele cazuri în care instituțiile de învățământ și furnizorii de produse nu au respectat standardele minime cu privire la alimentația sănătoasă, cu grave consecințe pentru siguranța și sănătatea copiilor. „Pe lângă aceasta, apa din fiecare a cincea instituție de educație nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici și a celor microbiologici. Noi nu vom tolera această situație, lucrurile trebuie schimbate”, a notat Andrei Spînu.

Autoritățile vor implementa un plan de acțiuni: „Zece pentru copii”, care are menirea să îmbunătățească alimentația și aprovizionarea cu apă potabilă în școli și în grădinițe. Acesta a fost elaborat în urma dispoziției semnate de prim-ministru, fiind dispuse consultări cu autoritățile publice centrale responsabile, precum și cu reprezentanții autorităților locale și ai societății civile.

Secretarul general al Guvernului a menționat că urmează a fi pilotate achizițiile publice centralizate pentru produsele alimentare și apă potabilă la nivel de oraș, primării, consilii raionale etc. De asemenea, procesul de achiziții va fi ajustat astfel încât managerii să se preocupe mai mult de calitate și mai puțin de procedurile birocratice.

Autoritățile își mai propun să modifice o hotărâre de Guvern, pentru a-i pune pe lista de interdicții a achizițiilor publice pe operatorii economici care nu și-au îndeplinit obligațiile asumate.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago