Select your Top Menu from wp menus

SANATATEA, cel mai des CUMPARATA la MATERNITATE si CHIRURGIE

În cele mai multe cazuri, mita în spitale se dă în secţiile de maternitate şi chirurgie. În acelaşi timp, condiţiile din spitalele din ţară lasă de dorit. Sunt rezultatele studiului naţional “Accesul şi calitatea serviciilor medicale spitaliceşti în percepţia populaţiei din Republica Moldova”, realizat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.
Studiul relevă că din totalitatea respondenților, 71 la sută au recunoscut că au dat mită la maternități, iar 50,9% în unitățile chirurgicale. În același timp, 61,6% dintre cei care au dat mită,  au spus că au făcut-o din proprie iniţiativă. 25% au subliniat că au fost condiționați de către personalul spitalului să efectueze plăți neoficiale.16,9% din respondenți au declarat că, fiind internaţi în spital, au fost nevoiţi să-şi procure toate medicamentele din cont propriu. În 62,3% din cazuri, foștii sau actualii pacienți au declarat că şi-au procurat personal medicamentele pentru că medicul i-a anunţat că spitalul nu dispune de toate medicamentele necesare.Mai mult de un sfert dintre respondenţi au menţionat că în momentul internării nu au fost informaţi plenar de către medici despre intervenţiile medicale propuse, riscurile şi alternativele intervenţiilor ce urmau să li se efectueze.Și îngrijirile medicale în spitale lasă de dorit. Fiecare al şaselea respondent a declarat că a aşteptat în secţia de internare mai mult de o oră. Locuitorii din municipiile Chişinău şi Bălţi s-au declarat cei mai nemulţumiţi de serviciile acordate în spitale.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1204 persoane, selectate aleatoriu, care pe durata ultimelor 12 luni au fost internate în spital. Datele au fost colectate în perioada martie-aprilie 2011. Marja maximă de eroare este de ±3%, la nivelul de încredere de 95%.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/sanatatea-cel-mai-des-cumparata-in-sectiile-de-maternitate-si-chirurgie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19