O campanie de prevenire a înecurilor în perioada estivală a fost lansată astăzi de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul MAI. Acțiunea s-a desfășurat la lacul Valea Morilor din capitală, relatează MOLDPRES.
La începutul evenimentului, șeful adjunct al IGSU, Anatolie Viniciuc, a specificat că, în perioada estivală, sporesc semnificativ numărul cazurilor de înec, de aceea anual sunt desfășurate mai multe acțiuni de prevenire.
„Campania are drept scop salvarea vieților prin informare. În ultimii 20 de ani, 3900 de cetățeni s-au înecat în bazinele acvatice din țară, printre care 635 de copii. Doar în acest an, au fost înregistrate 10 cazuri de înec, printre care un copil. Îndemnăm cetățenii să se odihnească doar în lacuri amenajate și sigure, unde salvatorii vor putea interveni în caz de pericol. În acest an, 35 de persoane au fost salvate de la înec în bazinele acvatice, unde sunt amenajate stații de salvare”, a spus Anatolie Viniciuc.
La eveniment, salvatorii au desfășurat un exercițiu demonstrativ, iar angajații SMURD au prezentat manevre de prim ajutor în caz de înec și au venit cu recomandări utile pentru oameni, în vederea evitării situațiilor de risc la scăldat.
Totodată, în cadrul campaniei angajații IGSU și polițiștii vor instrui agenții economici ce dețin bazine acvatice, vor efectua raiduri comune la lacurile din țară și vor merge la taberele de odihnă pentru a informa copiii despre riscurile în timpul scăldatului. În același timp, vor fi instalate panouri informative în preajma lacurilor. De asemenea, părinții sunt îndemnați să supravegheze copiii în timp ce se află în apropierea bazinelor acvatice. La fel, salvatorii au recomandat persoanelor să nu consume băuturi alcoolice la scăldat.
Conform datelor IGSU, în total, în Republica Moldova sunt 3600 de lacuri și iazuri care nu au destinație de agrement și unde scăldatul nu este indicat. Anul trecut, în perioada estivală, 56 de persoane au decedat în bazinele acvatice din țară.