Ouăle s-au scumpit în medie cu doi lei pentru zece bucăţi la producător, iar la consumator ajung să coste cu patru-cinci lei mai mult, în funcţie de adaosul comercial aplicat de comercianţi.
Solicitat de IPN, Dmitri Ferfeţchii, producător din Pârliţa, Raionul Ungheni, a comunicat că vara zece ouă era comercializate cu 14 lei, iar acum se dau cu 2 lei mai scump, adică cu 16 lei. Acesta a explicat că vara producătorii au muncit în pierdere, acum preţul este cât de cât ajustat. Preţul cu care ouăle ajung la consumatori depinde de distribuitori, care aplică adaos comercial.
Ion Railean, producător din raionul Briceni, a declarat că scumpirea ouălor este motivată de numărul mic de găini şi, respectiv, producerea scăzută de ouă.
Şi Nicolae Todorov, producător din Taraclia, a menţionat printre motivele scumpirii numărul redus de găini şi anume faptul că oamenii din neputinţă au pus la creştere mai puţine păsări. La fel, este vorba şi despre scăderea productivităţii odată cu răcirea vremii. Totodată, potrivit lui, producătorii au contracte de export şi sunt nevoiţi să-şi onoreze obligaţiile în volumele asumate, respectiv pentru piaţa locală rămân ouă mai puţine. Cât ţine de preţul final, producătorul a declarat că acesta depinde nu numai de adaosul comercial aplicat de distribuitori, ci de de ambalajul în care sunt comercializate.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…