Categories: RegiuneSocialȘtiri

S-a stins Marea Doamnă a scenei, artista Stela Popescu, originară din părțile Orheiului

Stela Popescu, Marea Doamnă a scenei artistice românești s-a stins subit din viață. A fost găsită moartă astăzi după amiază în curtea casei sale din București.  Ar fi suferit  un stop cardiorespirator. Peste puțin timp  ar fi împlinit  82 de ani. Artista va fi înmormântată duminică, 26 noiembrie.  Despre aceasta scrie astăzi toată presa de pe ambele maluri ale Prutului. 

Se pare că actrița nu s-ar fi simțit bine în ultimele zile. Ea era diagnosticată de mai mulți ani cu diabet. 

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, județul Orhei. S-a născut într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o avea  bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei a fost deportat în Siberia, iar mama s-a refugiat  cu fiica, în România, la Brașov.

Stela Popescu a oferit publicului mai mult de o jumătate de secol de teatru, film și spectacole de revistă, scrie Digi24, menționând că în decembrie 2015 actrița a    fost decorață de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Steaua României. 

Studii şi carieră:

  • În 1953, susține examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maksim Gorki“, la care renunță după un an și jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne.

  • În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru.

  • La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an.

  • Din 1963 până în 1969 joacă la Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

  • În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o împiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963.

  • Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema.

  • La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde lucrează si în prezent.

  • În paralel, susține și o colaborare cu Revista Românească.

  • A realizat cupluri celebre alături de Ștefan Bănică (în perioada 1971-1979) şi apoi cu Alexandru Arşinel, cu scenete semnate de Mihai Maximilian.

  • Pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” şi pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu străluceşte în piese precum „Omul care a văzut moartea”, „Mama Boema”, „Boema, slăbiciunea mea” etc.

  • A jucat 18 ani în „Preșul”, 12 ani în „Pețitoarea” şi 10 ani în „Plicul”. A avut şansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

  • În 1958, debutează în cinematografie în pelicula „Alo? Ați greşit numărul”.

  • A prezentat, alături de actorul Iurie Darie, prima ediție a Festivalului Cerbul de Aur de la Brașov, în 1968.
  • A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mărin miliardar (1979), „Pe malul stîng al Dunării albastre” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001), „Zbor periculos” (1984)

  • Stela Popescu a făcut o carieră memorabilă şi în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru şi emisiuni de divertisment, reuşind să transmită ceva din spiritul satiric şi contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piață DVD-urile „O stea printre stele” (2006) şi „Stela şi Arsinel” care reunesc cele mai memorabile apariții TV ale Stelei Popescu.

  • Începând cu jumătatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoarea unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea şi Național TV.

  • A jucat în serialul TV „Cuscrele” (2005-2006), precum şi în telenovelele: „Războiul sexelor”, „Regina” şi „Aniela”.

  • A jucat în reclame tv, cele mai cunoscute fiind cele de la margarina Wiesana şi lanţul de farmacii Catena.

  • Semnează cartea „Găteşte moldoveneşte cu Stela Popescu”, în care spune că are diabet. Recunoaște că toată viaţa a încercat să ţină cure de slăbire, însă i-a plăcut prea mult să mănânce şi nu prea a reuşit.

  • În 2011 a primit o stea pe Aleea celebrităţilor.

  • La gala Festivalului Comediei Româneşti – festCO 2011 (ediţia a IX-a), Stela Popescu a fost recompensată cu premiul de excelenţă.

  • La 10 septembrie 2013, regele Mihai I i-a conferit, prin fiica sa, principesa Margareta, decoraţia ”Nihil Sine Deo“.

  • La 1 iunie 2017, a primit diploma de Cetăţean de Onoare al Braşovului, oraş în care a făcut şcoala şi facultatea şi a jucat în 400 de spectacole.

    „Dacă în piept ai o inimă ce tot arde, rămâi tânăr şi la 90 de ani”, considera actrița.

    De astăzi, Stela devine o stea între stele.

    Sursa:  Digi24

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago