Select your Top Menu from wp menus

S-a stabilit comisia care va propune integrarea europeană ca element al Constituției

Parlamentul a aprobat componența unui grup de lucru care va elabora și va prezenta, în termen de 45 de zile, proiectul de lege de modificare și completare a Constituției în sensul specificării în legea supremă a orientării Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european, transmite IPN.

Subiectul a stârnit discuții aprinse în plenul Parlamentului. Socialiștii au acuzat că prin stipularea parcursului european în Constituție se oficializează o ideologie contrară voinței poporului. PSRM nu a delegat niciun reprezentant în comisie, menționând că modificarea Constituției în acest sens este neconstituțională și că este nevoie de un referendum la care cetățenii să se expună asupra vectorului statului.

Nici PCRM nu a înaintat reprezentanți în comisie, iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a spus că integrarea europeană reprezintă calea de dezvoltare socială a statului și nu ține de normele legislative.

Nu a delegat pe nimeni în componența grupului nici PLDM, dat fiind faptul că două amendamente propuse de către Tudor Deliu nu au fost aprobate de către plen.

Liberalii nu au intrat în comisie pentru că nu a fost susținută ideea liderului PL, Mihai Ghimpu, că integrarea europeană a Republicii Moldova poate fi făcută prin unirea cu România, mai ales că legea supremă prevede asemenea mecanism.

Din partea PDM în comisie au fost delegați deputații Sergiu Sârbu și Raisa Apolschii, iar din partea grupului parlamentar Popular European – Eugen Carpov și Mihaela Spătaru.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și unul din autorul hotărârii, a spus că grupul de lucru creat, din care vor face parte și cei mai buni experți constituționali, va elabora cel mai bun text de completare a Constituției din care să fie clar că orientarea spre spațiul european este elementul definitoriu al identității Republicii Moldova. Documentul va fi trimis la Curtea Constituțională pentru aviz.

Andrian Candu speră ca, până la sfârșitul sesiunii parlamentare actuale, să fie completată Constituția, oferind astfel garanția că, indiferent de culorile guvernării, singura cale de dezvoltare a Moldovei va rămâne integrarea europeană.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/s-a-stabilit-comisia-care-va-propune-integrarea-europeana-ca-element-al-constitutiei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19