Boris Nemtov e onorat postum pentru curajul sau de a critica regimul de la Kremlin. Inaintea sa au fost si altii, precum Anna Politkovskaia, Natalia Estemirova sau Boris Berezovski. Toti au avut o moarte violenta. Lista oponentilor vocali nu a fost redusa insa la zero.
Anna Politkovskaia a fost impuscata, in 2006, in blocul in care locuia la Moscova. Jurnalista a criticat regimul Putin si fortele de securitate cecene pentru incalcarea drepturilor omului in aceasta republica. In 2014, un tribunal din Moscova a condamnat cinci barbati din Cecenia pentru asasinat. Eminentele cenusii ale atacului nu sunt cunoscute nici pana astazi.
Alexander Litvinenko, fost agent secret us, a murit la Londra, in noiembrie 2006, in urma unei otraviri cu substanta radioactiva Poloniu 210. Pe patul de moarte, Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Putin ca ar fi ordonat asasinarea sa. Fostul agent ajunsese sa aiba divergente cu Moscova, emigrase in Marea Britanie si lucrase si pentru serviciul de informatii MI6.
Activista pentru drepturile omului Natalia Estemirova a fost gasita impuscata in Caucazul de Nord, in iulie 2009. Estemirova lucra pentru organizatia Memorial si publicase mai multe rapoarte critice despre disparitia unor civili in Cecenia.
Avocatul Serghei Magnitki, grav bolnav, a murit in chinuri in inchisoare, in noiembrie 2009, fara sa primeasca asistenta medicala de la doctorii penitenciarului. Magnitki ajunsese in arest preventiv la Moscova, dupa ce a formulat mai multe acuzatii grave de coruptie la adresa autoritatilor ruse. Organizatii pentru drepturile omului si rudele avocatului acuza Kremlinul ca ar fi ordonat torturarea sa. Nimeni nu a raspuns pentru moartea lui Magnitki, care a fost condamnat postum, in 2013, pentru evaziune fiscala.
Oligarhul rus multimilionar Boris Berezovski a fost gasit mort in locuinta sa din Ascot, in apropiere de Londra, in martie 2013. Era considerat unul din cei mai mari dusmani ai lui Vladimir Putin si finanta masiv opozitia din Rusia. Autopsia a dovedit ca Berezovski a murit prin strangulare. In martie 2014, un judecator britanic a decis ca nu se poate afirma cu exactitate daca oligarhul a fost asasinat sau daca s-a sinucis.
Cine a mai ramas sa lupte impotriva lui Putin?
Gari Kasparov: fost campion mondial la sah, in varsta de 51 de ani, traieste in strainatate. Se teme ca ar fi arestat pentru participarea la proteste anti Kremlin. Kasparv e considerat forta din spatele opozitiei liberale. Portalul sau kasparov.ru raspandeste neintrerupt critici la adresa lui Putin.
Serghei Udaltov: celebrul critic al regimului de la Moscova a fost condamnat in iulie 2014 la patru ani si jumatate detentie intr-o colonie penitenciar. In prezent, liderul Frontului de Stanga se afla in arest la domiciliu. El a fost acuzat ca a organizat mai multe demonstratii de amploare impotriva lui Putin.
Mihail Kasianov: este, de asemenea, un oponent neobosit al presedintelui rus. Fostul prim ministru din perioada 2000-2004, in varsta de 57 de ani, este cofondatorul partidului Parnas (impreuna cu Boris Nemtov), care a fuzionat cu Partidul Republican in 2012.
Serghei Mitrohin: este presedintele partidului liberal de opozitie Iabloko. Formatiunea pro-occidentala a castigat la alegerile regionale din 2014 multe voturi in plus fata de precedentul scrutin, dar nu a fost suficient pentru a trece pragul electoral.
Alexei Navalnii: s-a facut remarcat prin lupta sa impotriva coruptiei si a economiei de cumetrie din Rusia. Navalnii s-a folosit de unul din site-urile sale pentru a-l transforma intr-un fel de WikiLeaks rusesc, unde deconspira diverse scandaluri si cazuri de coruptie. La alegerile locale din 2013, a surprins Rusia cu cele 27% din voturi castigate. Cu putin timp in urma, Navalnii a fost condamnat la 15 zile arest la domiciliu pentru propagarea unui apel la manifestatii.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…