Categories: EconomicȘtiri

Roman Chircă: „Tot ce se întâmplă în Banca de Economii are loc cu consimţământul tacit sau activ al actualei coaliţii de guvernare”

Banca de stat a Rusiei, „Vneşekomobank” planifică să cumpere circa o pătrime de acţiuni ale Băncii de Economii (BEM), intenţie confirmată atât de Banca Naţională, cât şi de reprezentanţi ai coaliţiei de la guvernare, cum susţin unele publicaţii. Tranzacţia încă nu s-a produs, dar deasupra posibilităţii ei planează, ca şi asupra aeroportului Chişinău, suspiciuni sau nedumeriri
Europa Liberă a realizat un interviu cu Roman Chircă, directorului Institutului Economiei de Piaţă la temă. Printre altele analistul spune că motivaţia principală, de ce eventual o bancă rusească de stat ar putea achiziţiona acest pachet de acţiuni, constă în faptul că ruşii ar putea să aibă mai multe argumente în menţinerea acestuia. Sunt probabil mai imuni în condiţiile în care cineva va contesta acest pachet şi nimeni nu ar fi vrut să aibă anumite contradicţii cu Federaţia Rusă. Cred că asta ar fi ceea ce plasează o anumită structură din Federaţia Rusă mai aproape de finalitatea de achiziţionare. Fiindcă au acest argument statal care ar putea să asigure acest pachet în gestiune. Oricare altă persoană fizică, oricare alt agent economic din oricare altă ţară, oricare alt investitor ar putea fi uşor contestat, iar modul în care a fost privatizată Banca de Economii ar risca fie renaţionalizarea, fie blocarea acestei tranzacţii.

Mai există un pachet al statului, valoarea lui exactă e de 33,7 la sută, faţă de care nu se întreprind nici un fel de acţiuni, statul nu încearcă să-l scoată la privatizare, utilitatea lui practic este minimă, el doar este numit aşa „pachet de blocaj”. Ceea ce se întâmplă în potenţiala tranzacţie este vorba de piaţa secundară, când deja un acţionar privat, care a dobândit acel pachet de acţiuni, încearcă să-l comercializeze şi, cum spuneam anterior, să găsească un cumpărător de bună credinţa, care să acopere printr-o tranzacţie suplimentară ceea ce s-a întâmplat la Banca de Economii. Iar ceea ce se întâmplă este că statului practic i s-au adus prejudicii prin faptul că s-a vândut un pachet de peste 20 la sută din acţiuni la valoare mică, iar în această situaţie acest acţionar obţine două avantaje: scapă de acest pachet potenţial litigios, iar doi – obţine şi un profit de 7 ori mai mare decât valoarea investiţiei.”

Analistul mai crede căt ot ce se întâmplă în Banca de Economii are loc cu consimţământul tacit sau activ al actualei coaliţii – respectiv, guvernarea este direct responsabilă de toate acţiunile care au loc şi care vor avea loc la bancă.”

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago