Categories: RegiuneȘtiri

Ridicari si atribuiri de mandate, pe motiv de incompatibilitate

Dupa alegerile din 5 iunie anul curent,  20 de consilieri de nivelurile 1 si 2 din raionul Orhei au renuntat la acest  mandat de ales local. Mandatele de consilier ale  acestora au fost atribuite supleantilor pe listele partidelor respective.

 In cadrul sedintelor din  lunile iulie- august  , Comisia Electorala Centrala a aprobat o serie de hotarari care au permis  modificarea  componentei nominale a Consiliului raional si a Consiliilor comunale si satesti din raionul Orhei.

Mandatele de consilier raional au fost ridicate  din cauza incompatibilitatii de functii de la: Maria Cogalniceanu, şef-adjunct al Direcţiei Generale Învăţămînt şi Sport,   Petru Stribate, deputat in  Parlamentul Republicii, si PetruDogocher, primar al  comunei Vatici. Locurile devenite vancate dupa aceasta,  au fost ocupate de catre Alexandru Ivanov,  Iurie Gratii si Valeriu Busuioc –  supleanti pe listele de partid corespunzatoare-  PCRM si PLDM.

De mentionat ca Petru Dogocher care a fost ales pe lista PLDM si in Consiliul communal  Vatici a trebuit sa renunte si  la mandatul de consilier local, acesta revenindu-i  unui coleg de partid din localitate.

Pe ansamblul raionului Orhei, dupa alegerile locale,  au fost ridicate si atribuite supleantilor 17 mandate de consilier local. In majoritatea covarsitoare a cazurilor, drept consecinta a faptului ca unele si aceleasi persoane au candidat la 2 sau chiar 3 functii elective. Insa,   castigand in turul 2 de scrutin si devenind primari, respectivele persoane au  trebuit sa aleaga intre functia de primar si de consilier care, potrivit legislatiei,  sunt incompatibile.

 

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

3 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago