Categories: SocialȘtiri

RFI: Directorul desemnat al ICR Chișinău, Valeriu Matei, rupe tăcerea

În scurt timp directorul desemnat al Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” de la Chişinău, Valeriu Matei, îşi va prelua funcţia în care a fost desemnat la mijlocul lunii noiembrie. Numirea lui Valeriu Matei, academician al Republicii Moldova, scriitor şi fost politician a fost întâmpinată într-o anumită parte a mass-mediei de la Chișinău cu proteste vehemente, ba chiar s-a lansat și o petiție pe internet împotriva numirii sale, scrie Radio France International în pagina electronică.

Directorul desemnat al ICR Chișinău a păstrat tăcerea publică până acum. El a explicat într-un interviu la RFI că nu dă de obicei replici unor astfel de atacuri, cu atât mai mult cu cât există decizii definitive și irevocabile în justiție din perioada 1998 – 2001 împotriva unor calomnii similare.

Valeriu Matei afirmă că are relații bune cu cel care l-a desemnat director al ICR Chișinău, președintele acestei instituții Andrei Marga, cu care a colaborat la înființarea univeristății din Cahul, în perioada în care Valeriu Matei era vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău iar Andrei Marga ministru al educației în România.

Noul director desemnat al ICR Chișinău a negat că ar fi membru al vreunui partid politic din România, spunând că are relații bune cu personalități atât din PNL, cât și din PSD și chiar din PDL.

Valeriu Matei a fost ales deputat în Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești în 1990, ulterior redenumit Parlamentul Republicii Moldova și reales în 1994 și 1998. În 1996 a candidat la președinția Republicii Moldova, obținând aproape 9% din voturi. A fost lider al Partidului Forțelor Democratice și s-a retras din viața politică în 2001 când nu a mai reușit să intre în Parlament.

Printre acuzațiile ce i s-au adus au fost cele de imoralitate politică și de faptul că ar fi un scriitor fără operă semnificativă.

Valeriu Matei spune că dorește să înlesnească o prezență mai vizibilă a presei din România în Republica Moldova. El consideră că în Republica Moldova nu ar exista o concurență nocivă între cultura rusă și cea română și că ar trebui refăcute legăturile cu instituțiile de cultură din Rusia pentru promovarea acolo a culturii române.

sursa: www.rfi.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago